Opinió

opinió

Fukushima i TV3

Els aspectes polítics, ètics i econòmics de la catàstrofe japonesa han quedat marginats dels debats televisius. És com si es tractés de protegir les futures inversions del sector electronuclear de les conseqüències de Fukushima

Demà, Dia Mun­dial del Medi Ambi­ent, un tei­xit d'orga­nit­za­ci­ons anti­nu­cle­ars es mani­fes­ta­ran a Bar­ce­lona per recla­mar el tan­ca­ment de les cen­trals d'Ascó i Van­dellòs. És una bona ocasió per rei­vin­di­car amb urgència un debat democràtic sobre el futur d'aquesta font d'ener­gia i una infor­mació con­tras­tada sobre aquesta qüestió. Ha que­dat palès, com ja va suc­ceir a Three Mile Island (Penn­silvània, 1979) i Txernòbil (Ucraïna, 1986), i ara Fukus­hima, que la infor­mació elec­tro­nu­clear segueix patint una greu mani­pu­lació.

El lobby atòmic ha mos­trat un cop més la seva con­nivència amb els poders polítics i mediàtics. La com­pa­nyia elèctrica de Tòquio (Tepco) està ocul­tant la ter­ri­ble con­ta­mi­nació emesa per la fusió dels nuclis de tres reac­tors de Fukus­hima Daiichi i els efec­tes de la pol·lució del plu­toni 239 del reac­tor número 3, ali­men­tat pel com­bus­ti­ble mixt d'urani i plu­toni (MOX) impor­tat de França.

Els verins radi­o­ac­tius en forma dels isòtops de cesi, iode i estronci, entre d'altres, estan infec­tant les ter­res, l'aigua i l'atmos­fera, i este­nent-se fins a la capi­tal nipona i el Pacífic. El núvol plana sobre Europa en dosis bai­xes, com ho va fer el de Txernòbil fa vint-i-cinc anys.

L'Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS), però, decla­rant durant set­ma­nes que la con­ta­mi­nació no és pre­o­cu­pant, s'ha fet còmplice d'aquest engany uni­ver­sal i oculta el seu con­veni amb l'Orga­nisme Inter­na­ci­o­nal d'Ener­gia Atòmica (OIEA) sig­nat el 1959. L'OMS té a Gine­bra única­ment qua­tre experts en radi­o­pro­tecció, i no pot eme­tre cap comu­ni­cat sense el vis­ti­plau d'aquest orga­nisme de les Naci­ons Uni­des.

Les soci­e­tats atòmiques podrien anar con­tra els drets humans en ama­gar fins a límits into­le­ra­bles els efec­tes sobre les per­so­nes dels ele­ments radi­o­ac­tius eme­sos en els tres acci­dents més greus produïts en cen­trals nucle­ars.

Aquesta des­va­lo­rit­zació de la tragèdia glo­bal per objec­tius comer­ci­als, ha afec­tat també els mit­jans públics, molt espe­ci­al­ment TV3.

Com a peri­o­dista que vaig ana­lit­zar la infor­mació donada durant els acci­dents de Three Mile Island i Txernòbil, he de mani­fes­tar la meva cons­ter­nació pels cri­te­ris de TV3 sobre els efec­tes de les fui­tes de Fukus­hima.

Hem pogut visu­a­lit­zar un domini abso­lut de les opi­ni­ons de tècnics i científics vin­cu­lats direc­ta­ment o indi­rec­ta­ment a la indústria elec­tro­nu­clear. Entre les nom­bro­ses aber­ra­ci­ons escol­ta­des des­ta­ca­ria la d'un pro­fes­sor de la UPC (dels deu experts pro­nu­cle­ars entre­vis­tats durant el mes de març) que declarà al Tele­notícies Mig­dia del 29 de març que la pol·lució del plu­toni 239 aca­ba­ria diluïda en l'immens oceà, quan els manu­als de física nuclear expli­quen que la inha­lació d'una milionèsima de gram de plu­toni és mor­tal per als éssers vius. I que el seu període de semi­de­s­in­te­gració és de 24.390 anys!

L'altra crítica que faig és a deter­mi­nats ter­tu­li­ans que solen opi­nar sobre tot sense ser espe­ci­a­lis­tes de quasi res. És lamen­ta­ble escol­tar les seves refle­xi­ons sobre l'ener­gia nuclear i com menys­te­nen la base docu­men­tada del movi­ment anti­nu­clear.

Els aspec­tes polítics, ètics i econòmics de la catàstrofe japo­nesa han que­dat mar­gi­nats dels debats tele­vi­sius. És com si es tractés de pro­te­gir les futu­res inver­si­ons del sec­tor elec­tro­nu­clear de les con­seqüències de Fukus­hima.

Crec, sin­ce­ra­ment, que TV3 ha fra­cas­sat en la infor­mació elec­tro­nu­clear des de l'incendi de Van­dellòs I, el 18 d'octu­bre de 1989. Em temo que aquesta deficiència, per dir-ho en parau­les suaus, revela la colos­sal inde­fensió que els cata­lans tenim davant dels mono­po­lis energètics que domi­nen la nos­tra vida quo­ti­di­ana.

He de con­fes­sar, però, als lec­tors que no hi veig una alter­na­tiva pos­si­ble en el marc polític actual que no sigui reco­ma­nar les webs dels experts en el tema sense lli­gams amb la indústria de l'àtom. Per exem­ple: el Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear www.​ene​rgia​sost​enib​le.​org. Com­pro­va­reu la diferència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.