Opinió

La contra

Infraestructures, per a quan?

A les Terres de l'Ebre, la paralització de les obres d'infraestructures és una qüestió que ve de lluny i a la qual no es veu solució

El cana­reu i catedràtic d'eco­no­mia Germà Bel, un dels caps mes endreçats de les Ter­res de l'Ebre, opina que les limi­ta­ci­ons en el desen­vo­lu­pa­ment del ter­ri­tori són con­seqüència de la man­cança d'infra­es­truc­tu­res ade­qua­des. A la cruïlla equi­dis­tant entre Bar­ce­lona, València i Sara­gossa, a banda de les seves pròpies ener­gies, l'Ebre hau­ria de bene­fi­ciar-se de la situ­ació estratègica; cosa que, sigui dit d'afe­gitó, havia estat així al llarg dels segles, quan el riu esde­ve­nia l'auto­pista per comu­ni­car la Medi­terrània amb l'inte­rior penin­su­lar, la qual cosa féu de Tor­tosa la sisena ciu­tat de la corona cata­la­no­a­ra­go­nesa. A finals del XIX van arri­bar les car­re­te­res i el fer­ro­car­ril; el riu va dei­xar de ser via de comu­ni­cació per esde­ve­nir objecte de desig pels seus cabals, i començà l'aïlla­ment. Fins al 1970 la comu­ni­cació amb Tar­ra­gona era una aven­tura pel difícil tra­jecte entre l'Ampo­lla i l'Hos­pi­ta­let (els revolts del Perelló i el coll de Bala­guer). Després, tot s'ha moder­nit­zat, però les comar­ques ribe­ren­ques no han tin­gut sort. Pot­ser pel fet d'estar lluny de la capi­tal, per la baixa potència demogràfica o per les limi­ta­ci­ons de la seva classe política.

L'auto­pista de peatge AP-7 va arri­bar qua­tre anys després que a Tar­ra­gona pel nord o a Cas­telló pel sud, i encara va roman­dre tres anys més atu­rada fins que el 1977 es con­nec­ta­ren els dos trams amb el pont nou sobre l'Ebre. Quel­com sem­blant havia succeït cent anys abans amb el fer­ro­car­ril; ara, el TAV ja arriba a Tar­ra­gona i ho farà a Cas­telló l'any vinent: entre totes dues capi­tals, terra cre­mada mal­grat que als polítics se'ls omple la boca dema­nant el cor­re­dor medi­ter­rani però també silen­cien que ha estat sis­temàtica­ment menys­preat des del poder cen­tral (es digui PSOE o PP), obses­si­o­nat per una Espa­nya naci­o­nal i radial des de Madrid.

Avui el pano­rama es deso­la­dor. El fer­ro­car­ril con­ven­ci­o­nal de Bar­ce­lona a València, Euro­med inclòs (que, tot sigui dit, con­ti­nua sense atu­rar-se a la zona de l'Ebre), tran­sita per un tram de via única entre Van­dellòs i Tar­ra­gona, fet insòlit en tota la xarxa primària d'un país que pre­su­meix de ser cap­da­van­ter en l'alta velo­ci­tat. És així des de fa ja 15 anys. El tema de l'estació de mer­ca­de­ries de l'Aldea i l'estació ter­mi­nal de Tor­tosa con­ti­nuen sense resol­dre's i ara, amb els trens trans­fe­rits a la Gene­ra­li­tat, s'anun­cien uns ser­veis regi­o­nals d'alta velo­ci­tat cap a Bar­ce­lona que arran­ca­ran des de l'Aldea, en lloc de Tor­tosa, sense que l'alcalde obri boca. L'auto­via lliure de peatge A-7 no té ni el traçat defi­nit entre Trai­guera, al límit del País Valencià, i Van­dellòs; l'Estat diu que és la gent del ter­ri­tori que no es posa d'acord sobre el seu pas per Font de Quinto. Quel­com sem­blant suc­ce­eix amb la vari­ant de l'eix de l'Ebre per l'exte­rior de Tor­tosa, obra de la Gene­ra­li­tat, que xoca amb l'opo­sició dels veïns de la zona del Cana­let sobre Roque­tes i Jesús que no estan d'acord per on ha de pas­sar. Una obra tan urgent com la des­vi­ació de l'N-340 per fora de l'Aldea roman para­lit­zada per la crisi econòmica men­tre els acci­dents i les reten­ci­ons con­ti­nuen. Les vari­ants de l'N-340 al seu pas per Gan­desa i per Cor­bera d'Ebre, ni tan sols s'han ini­ciat. Madrid va deci­dir que la sor­tida de Sara­gossa a la Medi­terrània per la futura auto­via A-68 serà per More­lla en lloc de Gan­desa i el des­do­bla­ment de l'eix de l'Ebre pre­sen­tat com a com­pen­sació no ha pas­sat en cap moment de ser una enga­nyifa elec­to­ral.

Aquest és el pano­rama, segur que incom­plet perquè hi ha altres ser­rells pot­ser menys impor­tants però no menys neces­sa­ris. El dèficit en infra­es­truc­tu­res de comu­ni­ca­ci­ons de les ter­res de l'Ebre és històric. Cada pri­mer de gener els polítics locals mani­fes­ten els desit­jos que l'any nou sigui defi­ni­ti­va­ment l'any de les car­re­te­res i els fer­ro­car­rils. Dotze mesos després, però, es pot cons­ta­tar que tot con­ti­nua igual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.