opinió

Poder sènior

És més que lògic que els sèniors vulguin actuar com un grup organitzat, capaç d'influenciar amb els seus vots els resultats de les eleccions

El Movi­ment Sènior defensa la cre­ació de for­tes orga­nit­za­ci­ons cíviques sèniors, com ara la xarxa euro­pea Euro­se­nior, que per­se­gueix con­ver­tir-se en el prin­ci­pal grup d'influència de la UE, amb la fina­li­tat d'esde­ve­nir veri­ta­ble poder sènior. Aquest plan­te­ja­ment fa una clara dis­tinció sobre el paper polític que han de jugar els sèniors, el qual en cap cas passa per pre­sen­tar-se com a par­tit polític, en cap tipus d'elec­ci­ons polítiques. Tot­hom accepta que els sin­di­cats defen­sin els tre­ba­lla­dors. No queda tan clar que siguin els sin­di­cats qui hagin de defen­sar els interes­sos de les per­so­nes jubi­la­des, la qual cosa hau­ria de cor­res­pon­dre als matei­xos jubi­lats, mit­jançant orga­nit­za­ci­ons cre­a­des per ells matei­xos.

En un sis­tema democràtic tots els grups orga­nit­zats actuen com a grups de pressió; així, par­lant dels sin­di­cats, con­vo­quen vagues per acon­se­guir els seus objec­tius. Si aquesta és la forma democràtica de fun­ci­o­nar, és més que lògic i nor­mal que els sèniors vul­guin actuar com un grup orga­nit­zat, capaç d'influ­en­ciar amb els seus vots els resul­tats de les elec­ci­ons, per acon­se­guir que els polítics esco­llits siguin els que millor defen­sin els seus interes­sos. Si això és fer política, és evi­dent que els sèniors volem fer aquest tipus de política. Apos­tem per una nova forma de fer política, en la qual nosal­tres, els sèniors, com a grup d'influència, pre­te­nem acon­se­guir millo­res, no tan sols per als sèniors, sinó també per a la resta de la població.

Cal tenir en compte que en aquests moments el col·lec­tiu més pri­vi­le­giat per poder dir la veri­tat és el dels sèniors, que no depe­nen del sou d'un tre­ball remu­ne­rat que els obliga a dir «sí senyor», sinó d'un sis­tema de pen­si­ons, més o menys impor­tant, política­ment no modi­fi­ca­ble. Aquesta rea­li­tat social els per­met rea­lit­zar plan­te­ja­ments més radi­cals, anar més a les arrels, la qual cosa pos­si­bi­lita actuar com una espècie de consciència ciu­ta­dana, que s'atre­veix a mani­fes­tar el que altres col·lec­tius més con­di­ci­o­nats no poden fer. És evi­dent que el poder sènior suposa una clara aposta per una acti­tud activa i soci­al­ment com­pro­mesa dels sèniors, en lloc de la tra­di­ci­o­nal pas­si­vi­tat que pre­do­mina en el col·lec­tiu de la gent gran, la qual, tot i ser merei­xe­dora del nos­tre res­pecte, està molt allu­nyada del paper que esti­mem que hau­rien d'assu­mir els sèniors, en la cons­trucció d'una soci­e­tat per a totes les edats.

(*) Pre­si­dent d'Euro­se­nior info@​eurosenior.​es

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.