Opinió

la tribuna

Esclaus del mòbil

El que ha acabat passant és que la nostra vida està condicionada, subordinada, lligada a un mòbil que el que fa precisament és retallar la nostra mobilitat

La nostra vida és el mòbil, la nostra vida és dins del mòbil, concretament dins de l'agenda; és el nostre contacte amb el món

Vagi per enda­vant que faig ser­vir el telèfon mòbil. Reco­nec que és un gran invent, no poso en dubte la seva uti­li­tat, però que el faci menes­ter no vol dir que no el pugui cri­ti­car i/o posar en dubte algu­nes de les seves con­seqüències o acti­tuds deri­va­des del seu abús. M'expli­caré. Sé que no és fàcil cri­ti­car-lo en un moment en què el món gira al seu vol­tant i Bar­ce­lona ho ha tor­nat a demos­trar en ser l'epi­cen­tre mun­dial amb aquest congrés que pre­senta el més nou del sec­tor. També reco­nec que amb ell es poden fer infi­ni­tat de coses que sem­bla que ho hagis de tenir tot a l'abast de la mà. Para­do­xal­ment, però, i depèn de com es faci ser­vir, també ho pots per­dre tot –i no només la inti­mi­tat.

Lle­geixo dues notícies que tenen com a pro­ta­go­nista aquest estri sense el qual goso dir que el noranta-nou per cent de la població no sabríem viure: el mòbil. L'una, datada al Tirol austríac, diu que un home ha mort en inten­tar recu­pe­rar el seu mòbil després que li caigués a la cla­ve­guera. El tràgic acci­dent va pas­sar quan a l'indi­vidu, en sor­tir del cotxe, li va caure el telèfon per la reixa del cla­ve­gue­ram. En aquell moment, va per­dre els ner­vis i en comp­tes de donar-lo per per­dut i donar-lo de baixa –perquè a més resulta que era un model de baix cost–, l'home va aixe­car la reixa i s'hi va abo­car per mirar de recu­pe­rar-lo. Es veu que va tenir tanta mala sort que el cos li va que­dar atra­pat i va morir ofe­gat. L'alcal­dessa del poble on van pas­sar els fets ja ha reco­ma­nat evi­tar córrer ris­cos inne­ces­sa­ris i que per a casos com aquests val més avi­sar els bom­bers i pagar els 40 euros del ser­vei que no pas jugar-se la vida per un mòbil. Fran­ca­ment, és ben trist per­dre la vida per un mòbil.

El pri­mer mòbil, als 10 anys

L'altra infor­mació és molt més pro­pera i no té uns resul­tats tan funes­tos però és pre­o­cu­pant per dife­rents motius. Un informe de l'OCUC –Orga­nit­zació de Con­su­mi­dors i Usu­a­ris de Cata­lu­nya– asse­nyala que els joves cata­lans tenen el seu pri­mer telèfon mòbil als deu anys. O sigui que estan pen­jats del mòbil. La dependència d'aquest giny és altíssima i fa fere­dat pen­sar que aquesta sub­or­di­nació a l'apa­rell comença a unes edats tan ten­dres.

També és veri­tat que, si es fa amb seny i amb un cert con­trol, és una eina que ha de fer la vida més fàcil, a petits i grans. Sobre­tot per als grans que els interessa tenir collats els més joves. És ben bé, però, que el mòbil ha per­dut la seva uti­li­tat ori­ginària. Segons em sem­bla recor­dar, el telèfon mòbil es va inven­tar per faci­li­tar-nos la vida en el sen­tit de pro­cu­rar per la nos­tra mobi­li­tat i, de retruc, per la nos­tra lli­ber­tat. Repre­sen­tava no depen­dre de la tele­fo­nia fixa, amb fils con­nec­tats als pals de telèfon. El que ha aca­bat pas­sant és que la nos­tra vida està con­di­ci­o­nada, sub­or­di­nada, lli­gada –de vega­des de neces­si­tat, de mor­tal neces­si­tat, com hem vist abans– a un mòbil que el que fa pre­ci­sa­ment és reta­llar la nos­tra mobi­li­tat. La nos­tra vida també està vigi­lada des que tots els mòbils, siguin de la moda­li­tat que siguin –de pre­pa­ga­ment, de tar­geta o de con­tracte–, han d'estar iden­ti­fi­cats.

Per tant, la nos­tra lli­ber­tat indi­vi­dual queda reduïda a una relació d'escla­vatge fins al punt que hi podem dei­xar la vida perquè és tan gran la dependència que sense mòbil estaríem per­duts, no sabríem què fer. L'addicció, en alguns casos, és malal­tissa, és foras­se­nyada. Queda clar, doncs, que s'ha cap­gi­rat la raó de ser d'aquests telèfons ini­ci­al­ment ano­me­nats portàtils per raons òbvies. Ara, et dei­xes el mòbil, el perds o li passa qual­se­vol sos­caire, i perds el món de vista, com el senyor del Tirol.

La nos­tra vida és el mòbil, la nos­tra vida és dins del mòbil, con­cre­ta­ment dins de l'agenda; és el nos­tre con­tacte amb el món. Un món glo­bal que empeny a la mobi­li­tat amb un com­pany de viatge que ens ho per­met tot i que, com si es tractés d'un apèndix de l'ésser humà, ja forma part de la nos­tra existència i de la nos­tra quo­ti­di­a­ni­tat.

La prova és que cada dia incor­pora més pres­ta­ci­ons i el mòbil ha dei­xat de ser el que era. No només un apa­rell per tru­car, sinó que s'ha con­ver­tit en un mitjà de comu­ni­cació de mas­ses del qual en menor o major grau en som –ho vul­guem o no– depen­dents, per no dir-ne, encara que ens costi reconèixer-ho, esclaus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.