la tribuna

Peix a les farmàcies?

Per ingerir omega-3 no cal acudir a una llet més cara que la normal. Podem consumir peix blau que, fumat, es comença a vendre en algunes farmàcies d'Aústria

Per a les persones sanes no calen aliments funcionals si la seva dieta és correcta

Saber tot el que es publica arreu en relació amb la nos­tra feina o interes­sos és difícil. Per als pro­fes­sors uni­ver­si­ta­ris, estar al dia és una obli­gació, ja que hem de tra­me­tre conei­xe­ments actu­a­lit­zats i ense­nyar als alum­nes les fonts d'infor­mació i com ana­lit­zar-les. En les ciències dels ali­ments i de l'ali­men­tació aques­tes fonts no aca­ben en les revis­tes científiques i sanitàries, des­ti­na­des a espe­ci­a­lis­tes, que publi­quen dades ben ava­lu­a­des. L'ali­men­tació té impli­ca­ci­ons per­so­nals i soci­als en la vida diària. Per tant, els nutri­ci­o­nis­tes i bro­matòlegs hem de saber també què passa pel món i qui­nes idees cir­cu­len pel mit­jans de comu­ni­cació gene­rals sobre el men­jar i beure, per trac­tar de con­tri­buir que aquesta infor­mació sigui ajus­tada a les evidències científiques, la qual cosa no sem­pre és fàcil. Tots men­gem més d'un cop al dia (menys els que patei­xen fam), i com que l'ali­men­tació és un fet quo­tidià i fami­liar, tot­hom té la seva opinió, cor­recta o errònia, sobre el que li convé men­jar, i no és fàcil que canviï, encara que les dades científiques des­men­tei­xin mol­tes cre­en­ces ali­mentàries. Ja deia el pro­fes­sor Grande Covián que és més fàcil que algú canviï de religió que no de dieta.

Sobre temes científics no direc­ta­ment impli­cats en la vida de cada dia la gent sol fer cas dels experts, però amb l'ali­men­tació no sem­pre és així. Cada dia hi ha un gava­dal de notícies sobre ali­ments i se'ns poden esca­par coses però, afor­tu­na­da­ment, hi ha per­so­nes, com l'amic i peri­o­dista Iu Forn, que tenen el bon cos­tum de pas­sar-me infor­mació prou interes­sant i curi­osa, com la que dóna títol a aquest arti­cle.

Segons sem­bla, a Àustria algu­nes farmàcies estan començant a ofe­rir peix als seus cli­ents. Tro­bar pro­duc­tes rela­ci­o­nats amb l'ali­men­tació (com­ple­ments nutri­ci­o­nals, pro­duc­tes dietètics) a les farmàcies, no és nou. Com afir­mava l'expert en salut pública Fra­ser Brocking­ton, «l'ali­men­tació, segons les neces­si­tats biològiques, pot ofe­rir més al món que gai­rebé qual­se­vol altra forma de salu­bri­tat», i un dels prin­ci­pis d'Hipòcra­tes, el gran metge de la Grècia clàssica, era «que els teus ali­ments siguin la teva medi­cina i els medi­ca­ments el teu ali­ment». Quina és la raó que jus­ti­fica, segons far­macèutics austríacs, alguns tipus de peix a les seves ofi­ci­nes?: que aquest peix conté àcids gras­sos omega-3, que tenen pro­pi­e­tats car­di­o­sa­lu­da­bles demos­tra­des. Efec­ti­va­ment, aquests àcids gras­sos, essen­ci­als per a l'orga­nisme, con­tri­bu­ei­xen a dis­mi­nuir els nivells de coles­te­rol, tri­glicèrids i LDL (coles­te­rol dolent), efec­tes tots posi­tius. La qüestió és si cal anar-los a bus­car a les farmàcies en una even­tual secció de pei­xa­te­ria.

A les boti­gues de que­viu­res i als super­mer­cats també podeu tro­bar llets (o, millor dit, pre­pa­rats lac­tis) amb omega-3 addi­ci­o­nat i ben des­ta­cat en l'eti­que­tatge. Són un exem­ple dels ano­me­nats ali­ments fun­ci­o­nals, aquells que a més d'apor­tar els nutri­ents que els són pro­pis (en el cas de la llet, proteïnes, calci, vita­mi­nes, etcètera) inclo­uen algun ingre­di­ent que els con­fe­reix un efecte salu­da­ble més enllà de l'estric­ta­ment nutri­tiu. La llet nor­mal no conté omega-3 i és prou salu­da­ble, però amb aquest afe­gitó té, a més, uns certs efec­tes car­di­o­vas­cu­lars posi­tius. Aquesta acció d'algu­nes farmàcies austríaques posa de relleu que perquè inge­rim omega-3 no cal acu­dir a una llet més cara que la nor­mal. Podem con­su­mir peix blau, el greix del qual porta com a com­po­nent natu­ral omega-3. Men­geu sar­di­nes, tonyina, salmó, verat i altres pei­xos simi­lars (fres­cos o en con­serva) i beveu llet nor­mal. El con­junt és salu­da­ble i bo per a l'apa­rell cir­cu­la­tori.

Per a les per­so­nes sanes no calen ali­ments fun­ci­o­nals si la seva dieta és cor­recta. Altra cosa són les que tenen pro­ble­mes de coles­te­rol. En aquest cas, la ingestió d'ali­ments fun­ci­o­nals, que con­te­nen quan­ti­tats deter­mi­na­des d'omega-3, pot aju­dar a garan­tir les dosis efec­ti­ves necessàries. Entre aquests ali­ments podem incloure les trui­tes alpi­nes fuma­des d'algu­nes farmàcies austríaques, que ofe­rei­xen un peix de llarga durada perquè dis­pen­sar peix fresc ja seria massa. En defi­ni­tiva, convé men­jar peix sovint, inclo­ent peix blau, i el lloc adi­ent on com­prar-lo són les pei­xa­te­ries i els mer­cats. A la farmàcia, com als con­sul­to­ris mèdics o de die­tis­tes, sem­pre podreu anar a bus­car un bon con­sell sobre com ha de ser la vos­tra ali­men­tació i, quan con­vin­gui, amb la deguda indi­cació o pres­cripció, com­ple­ments nutri­ci­o­nals o pro­duc­tes dietètics, que si la nos­tra ali­men­tació és adi­ent, només cal con­su­mir, i no sem­pre, en casos de situ­a­ci­ons fisiològiques extra­or­dinàries (embaràs, lactància) o de deter­mi­na­des malal­ties.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.