Un llibre recull el relat que va escriure un periodista dels bombardejos a Tarragona

Lluís de Salvador va deixar 44 folis escrits sobre els fets succeïts entre l'abril de 1937 i el gener de 1939

L'any 1994, Ramon de Sal­va­dor va fer donació a la Bibli­o­teca Heme­ro­teca Muni­ci­pal de Tar­ra­gona d'una caixa plena de docu­ments que havia escrit el seu pare, el peri­o­dista Lluís de Sal­va­dor i Andrés, alguns d'aquests gai­rebé il·legi­bles i d'altres molt tren­cats, però que ama­ga­ven una part molt impor­tant de la història de Tar­ra­gona. «Són el tes­ti­moni d'uns fets que van mar­car la vida de molts tar­ra­go­nins», apun­ten Elena Vir­gili i Montse R. Sans, que ara han tin­gut cura de l'edició del lli­bre que recull tota aquesta docu­men­tació. El volum, titu­lat Quan la mort venia del cel. Memòria dels bom­bar­de­jos sobre Tar­ra­gona (1937-1939), ha estat edi­tat per Cos­setània.

Segons Elena Vir­gili, Sal­va­dor i la seva família és van haver d'exi­liar a França i es va endur els papers amb ell. En poc temps d'estar-hi ins­tal·lat, va escla­tar la II Guerra Mun­dial, el país veí va ser ocu­pat per l'exèrcit nazi i això va empènyer Sal­va­dor a ama­gar els papers i enter­rar-los a un lloc pro­per al riu Garona per por a pos­si­bles represàlies. Però una revin­guda del riu va inun­dar els ter­renys i l'aigua els va mal­me­tre. «Tot i les angoi­xo­ses vicis­si­tuds que va haver de pas­sar a causa d'aquesta docu­men­tació, la va con­ti­nuar guar­dant pen­sant que un dia aquells papers podrien veure la llum.»

La docu­men­tació que ara es publica consta de 44 folis escrits a màquina que ell va titu­lar Memòria rela­tiva als bom­bar­de­ja­ments soferts per la població de Tar­ra­gona. Període comprès entre els mesos d'abril 1937 a gener del 1939, i fa cons­tar al peu: «Camp de Bar­carès. Novem­bre 1939.» Es tracta d'una relació dels bom­bar­de­jos que va rebre la ciu­tat durant el con­flicte bèl·lic. Hi fa cons­tar les dades gene­rals de la incursió, l'hora del bom­bar­deig, el nom­bre d'apa­rells, el tipus i la direcció en què vola­ven, el nom­bre de bom­bes llançades, les vícti­mes oca­si­o­na­des, morts, ferits i morts de resul­tes, els edi­fi­cis mal­me­sos i la zona de la ciu­tat afec­tada. A con­ti­nu­ació explica de manera extensa com es va efec­tuar la incursió. Però «no es tracta d'una crònica estadística i freda dels bom­bar­de­jos», ja que Lluís de Sal­va­dor escriu els seus comen­ta­ris al vol­tant dels fets, «en alguns casos mos­trant com­prensió; en d'altres, indig­nació». «Els escrits són un tes­ti­moni de pri­mera mà d'uns fets que van mar­car la vida de tota una gene­ració i van can­viar el curs de la història», apun­ten les cura­do­res de l'edició.

El volum es va pre­sen­tar ahir al ves­pre a l'ajun­ta­ment de Tar­ra­gona i, un cop fina­lit­zat l'acte, els assis­tents van poder visi­tar el refugi anti­a­eri que es troba al mateix Palau Muni­ci­pal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.