la contra

Qui matina, domina

Aquest era el lema de l'enquadernador i llibreter tarragoní Pere Estela, personatge que ara ha recuperat la llibreria Gaudí (Ca l'Isidre) de Reus en un punt de llibre

El lema ja dóna una pista de quin era el tarannà ideològic i vital de Pere Estela Llo­pis, que va néixer l'any 1875 a Tar­ra­gona, on va morir el 1951. Cata­la­nista, bibliòfil, vin­cu­lat a per­so­nes i idees de redreçament cul­tu­ral del país, Estela era l'avi de la Maria Pallach, que fins fa ben poc ha por­tat la lli­bre­ria de referència per a diver­ses gene­ra­ci­ons de reu­sencs, que va fun­dar amb el seu home, el savi Isi­dre Fonts, i que ara regenta la filla (i per tant besnéta de Pere Estela), la Mont­sant Fonts Pallach. El punt de lli­bre és molt bonic, com acos­tu­men a ser-ho els que edita de tant en tant la lli­bre­ria del car­rer de la Galera, perquè repro­du­eix la marca de relli­ga­dor d'Estela en un magnífic dibuix del seu bon amic Eudald Cani­bell i Mas­ber­nat (Bar­ce­lona 1858-1928), tipògraf i il·lus­tra­dor, que també va ser bibli­o­te­cari de la Bibli­o­teca Pública Arús de Bar­ce­lona, un cen­tre de referència del lliu­re­pen­sa­ment. El punt també inclou una breu bio­gra­fia de Pere Estela i el bell poema L'home qui regira lli­bres que li va dedi­car, l'any 1925, el també tar­ra­goní Ber­nabé Martí i Bofa­rull.

Pere Estela s'ins­cri­via ideològica­ment en el cata­la­nisme d'esquer­res que en les pri­me­res dècades del segle XX estava una mica des­col·locat. «No con­necta, evi­dent­ment, amb el repu­bli­ca­nisme radi­cal de Ler­roux però tam­poc amb l'auto­ri­tat de la Lliga de Cambó per eri­gir-se en única repre­sen­tant dels interes­sos de Cata­lu­nya», pun­tu­a­litza Sal­va­dor Palo­mar, que aquí iden­ti­fi­ca­rem com a besnét polític de Pere Estela. Va for­mar part de la Unió Democràtica Naci­o­na­lista, que des del 1907 va aple­gar tot el cata­la­nisme de la ciu­tat de Tar­ra­gona. Des­a­pa­re­guda aquesta agru­pació, es va inte­grar a la Unió Naci­o­na­lista Repu­bli­cana, va par­ti­ci­par acti­va­ment en la vida muni­ci­pal i va man­te­nir una bona relació amb Pere Llo­ret, alcalde de Tar­ra­gona des de l'abril del 1931 fins a l'octu­bre del 1934. Estela no era «gens amic de les coses d'església, encara que es delia per la música d'orgue, motiu que el por­tava sovint a visi­tar la cate­dral de Tar­ra­gona», recorda la família. Pel seu agnos­ti­cisme, doncs, el lliu­re­pen­sa­dor es va empes­car aquest precís i con­tun­dent Qui matina, domina per estam­par en els lli­bres que relli­gava. Pot­ser s'estal­vi­ava així haver de recórrer a A quien madruga Dios le ayuda, que ni per idi­oma ni per l'apel·lació divina que conté li devia fer gaire goig per expres­sar el seu amor i dedi­cació a la seva feina i als lli­bres. I és que la per­so­na­li­tat de l'enqua­der­na­dor i lli­bre­ter tar­ra­goní s'ins­cri­via de ple en la que defi­nia els seus com­panys de gremi, el de les arts gràfiques, que va ser deter­mi­nant en els can­vis soci­als de la Cata­lu­nya del 1900. «Les arts gràfiques eren l'avançada de les trans­for­ma­ci­ons soci­als i polítiques, ja que els seus tre­ba­lla­dors eren gent culta i que con­si­de­ra­ven el lli­bre com la gran eina de l'edu­cació popu­lar», torna a apun­tar Palo­mar. Aquest aspecte, i d'altres, van sor­tir en la con­versa amb la his­to­ri­a­dora Dolors Marín sobre la relació de les arts gràfiques amb el canvi social del tom­bant del segle XX, que va tenir lloc al Cen­tre de Lec­tura diven­dres pas­sat amb motiu de la pre­sen­tació del punt de lli­bre. L'enqua­der­na­dor Estela tenia el taller a la ram­bla Nova, negoci que les seves filles, Carme i Dolors, van con­ti­nuar fins al 1988. La Carme era la mare de la Maria Pallach i amb el seu marit, Car­les Pallach i Badia, va ser una acti­vista incan­sa­ble en favor de la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes. Unes tra­jectòries, les de Pere Estela i família, que els seus des­cen­dents reu­sencs han vol­gut recu­pe­rar ara. Qui vul­gui saber més detalls de la nis­saga fami­liar i de la ges­tació del punt de lli­bre, que con­sulti el bloc de la lli­bre­ria (llib­gaudi.word­press.com). O, encara millor, que hi vagi a com­prar un lli­bre, sense haver d'espe­rar que arribi Sant Jordi (que de lli­bres se n'han d'anar com­prant tot l'any, cois), i l'hi rega­la­ran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.