Rescaten dos llenços del Prado per exposar-los al castell de Figueres

Formaran part de l'exposició «Álvarez de Castro i el seu temps (1749-1810)»

El 21 de gener de 1810 Mari­ano Álva­rez de Cas­tro va morir a les qua­dres del cas­tell de Sant Fer­ran de Figue­res. Amb motiu del segon cen­te­nari de la mort de qui va ser un dels gene­rals espa­nyols més cone­guts de la guerra del Francès (1808-1814), el Minis­teri de Defensa ha pro­jec­tat una expo­sició que pretén recor­dar la seva figura, enqua­drant-la en el seu con­text històric i revi­sant alguns dels epi­so­dis mili­tars en els quals va par­ti­ci­par durant els segles XVIII i XIX.

L'expo­sició Álva­rez de Cas­tro i el seu temps (1749-1810), que tindrà lloc pre­ci­sa­ment al cas­tell de la capi­tal empor­da­nesa, del 26 de març al 18 de juny, tindrà com a grans pro­ta­go­nis­tes dos monu­men­tals llenços del Museu del Prado, la res­tau­ració dels quals l'ha patro­ci­nat el Minis­teri de Defensa amb la coor­di­nació de la pina­co­teca. Con­cre­ta­ment són El gran dia de Girona, de César Álva­rez Dumont, i El cadàver d'Álva­rez de Cas­tro, de Tomás Muñoz Lucena, dos olis sobre tela de grans dimen­si­ons (3,30 per 4,88 metres i 3 per 4,75 metres) pre­mi­ats, res­pec­ti­va­ment, amb meda­lles de segona classe a les Expo­si­ci­o­nes Naci­o­na­les de Bellas Artes de 1890 i 1887. Els qua­dres for­ma­ran part de la col·lecció per­ma­nent del futur museu mili­tar del cas­tell de Figue­res, cedits, ini­ci­al­ment, per un període de cinc anys en règim de dipòsit pel Museu del Prado.

Qua­dres viat­gers

D'aquesta ope­ració de res­cat des­taca el llarg iti­ne­rari vis­cut pels qua­dres abans d'arri­bar a Figue­res. En el cas d'El gran dia de Girona, recre­ació d'un epi­sodi clau del setge de Girona de 1809 –del qual hi ha una versió ante­rior de Martí i Alsina que s'expo­sarà a la nova seu de la Gene­ra­li­tat a Girona– va ser expo­sat a la pre­sidència del Con­sell de Minis­tres entre 1890 i 1924; abans de pas­sar a mans de l'Ins­ti­tuto de Enseñanza de Ciu­dad Real, pri­mer, i del Museu de Belles Arts de la mateixa ciu­tat, després, on ja va que­dar obli­dat fins que el 1992 el Museu del Prado el va recu­pe­rar. Pel que fa a El cadàver d'Álva­rez de Cas­tro, va ser expo­sat a Viena el 1888, un any abans de res­tar en règim de dipòsit a l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona durant gai­rebé un segle. El 1987 va tor­nar al Prado, el seu pro­pi­e­tari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.