Ço perdut i ço que perdura dels jueus

La historiadora Sílvia Planas i el semitista Manuel Forcano escriuen «Història de la Catalunya jueva»

Història de la Cata­lu­nya jueva. Vida i mort de les comu­ni­tats jue­ves de la Cata­lu­nya Medi­e­val, de la his­to­ri­a­dora Sílvia Pla­nas i el semi­tista Manuel For­cano, és la pri­mera gran obra de divul­gació de la vida quo­ti­di­ana del poble d'Israel al Prin­ci­pat. Amb foto­gra­fia de Josep Maria Oli­ve­ras, és un lli­bre en dues parts: l'herència de la presència jueva i allò que, un cop expul­sats, s'ha per­dut. Sílvia Pla­nas remarca que va ser temps de coe­xistència, més que de con­vivència. I Manel For­cano, que Cata­lu­nya no és Sefa­rad, per la qual cosa invoca l'insigne hebra­ista català Eudard Feliu (Sant Feliu de Llo­bre­gat, 1938 – Bar­ce­lona, 2009), a qui està dedi­cat el lli­bre, com es des­taca en el colofó.

Manuel For­cano recorda que els per­so­nat­ges d'aquesta història cul­tu­ral són rabins, pen­sa­dors, savis i escrip­tors, que per­ta­nyien a ter­ri­to­ris lli­gats de forma lingüística, econòmica, política i, sobre­tot, cul­tu­ral a Cata­lu­nya. Prin­ci­pal­ment del Prin­ci­pat, però també de la Pro­vença, les Bale­ars i els ter­ri­to­ris valen­ci­ans. En la intro­ducció a la seva part, invoca Eudard Feliu i Mabres: «A l'àmbit dels jueus cata­la­no­oc­ci­tans no pot asso­ciar-se la deno­mi­nació actual de Sefa­rad, ja que els nos­tres autors es refe­rien als sefar­di­tes exclu­si­va­ment quan par­la­ven o cita­ven autors jueus de l'Ànda­lus, ço és, dels domi­nis musul­mans de la península Ibèrica men­tre aquests van per­du­rar fins al 1492.»

For­cano res­salta que el nos­tre pas­sat no s'escriu només en català: de fet, tal com recorda Pla­nas, els docu­ments sobre els jueus són en hebreu, llatí i català. Hebreu, segons For­cano, «per mar­car diferència amb el llatí, la llen­gua literària per excel·lència de l'Església i de l'elit intel·lec­tual cris­ti­ana, que tot­hora els empai­tava».

Pla­nas des­mi­ti­fica la idea de la con­vivència: «Van ser temps difícils, sobre­tot per a aque­lla població jueva que vivia sota domini cristià, i que va veure, com amb els anys, la seva pròpia essència que­dava amenaçada, fins que s'hagué d'enfron­tar al dilema: o la con­versió al cris­ti­a­nisme o l'exili.»

Tan­ma­teix, la medi­e­va­lista fa una pre­cisió: «La magnífica cul­tura jueva cata­lana es va for­jar, pre­ci­sa­ment, durant el temps d'esplen­dor de la cul­tura cata­lana medi­e­val. Una i altra són indis­so­ci­a­bles; el nos­tre pre­sent és fruit d'un pas­sat que era ric perquè era divers i perquè es va bas­tir i es va enri­quir en aque­lla diver­si­tat.»

El record mate­rial guar­dat de la presència jueva no és «ni rica ni abun­dant ni notòria». Es con­creta en les tra­mes urba­nes dels calls, en poquíssims espais, en res­tes arqueològiques esca­dus­se­res, en pocs ele­ments litúrgics i domèstics... Tan­ma­teix, Sílvia Pla­nas des­taca que els arxius cata­lans estan far­cits de docu­men­tació molt valu­osa sobre la vida jueva medi­e­val, fet que per­met recu­pe­rar aque­lla història i «inte­grar-la a la Història». «El nos­tre pas­sat no és només nos­tre...»

Un lli­bre impres­cin­di­ble per enten­dre el paper que va tenir la cul­tura jueva.

Dues parts de set capítols

«Convé que al savi no haja ànsia de ço que ha perdut mas que guard ço que li és romast», de Jafudà Bonsenyor, del segle III, és el lema que marca les dues parts d'aquest llibre.

La historiadora Sílvia Planas, directora del Centre d'Estudis Moixé ben Nahman de Girona, n'escriu la primera, titulada i dedicada a «ço que ha perdut. Manuel Forcano, semitista, escriptor, poeta –dels Imparables–, i membre del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), escriu la segona part: «Ço que li és romast.» I cada part té set capítols. Fixeu-vos-hi: és un ordre cabalístic! Al lector li interessarà la cronologia per a la història de la Catalunya jueva, entre el segle V, amb la primera menció documental, i el 31 de març del 1492, data del decret d'expulsió dels Reis Catòlics.

L'obra ha estat editada conjuntament per Àmbit i l'Ajuntament de Girona. Té 233 planes i un preu de 39 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.