L'Incasòl i l'Icub restauraran i museïtzaran un pis de la Casa Bloc

És una iniciativa per difondre l'innovador edifici d'obrers que va projectar el Gatcpac en els anys trenta

La Casa Bloc del pas­seig de Tor­ras i Bages es va pro­moure el 1933 a través del comis­sa­riat de la Casa Obrera de la Gene­ra­li­tat. La van pro­jec­tar els arqui­tec­tes Josep Lluís Sert, Josep Tor­res Clavé i Joan Bap­tista Subi­rana, tots ells inte­grants del Gatc­pac, d'acord amb les idees de Le Cor­bu­sier i bus­cant un nou tipus d'habi­tatge obrer fun­ci­o­nal, sane­jat i inte­grat a l'entorn urbà, con­tra­po­sat a les illes de cases bara­tes que pro­li­fe­ra­ven als afo­res de la ciu­tat com a colònies pobres aïlla­des. L'edi­fici, amb la seva par­ti­cu­lar forma en ziga-zaga, es va aca­bar de fer el 1939, però lla­vors el somni repu­blicà s'havia con­ver­tit en un greu mal­son i els pisos no els van estre­nar els obrers de les fàbri­ques de Sant Andreu de Palo­mar sinó els mili­tars, poli­cies i fun­ci­o­na­ris del nou règim.

Una part dels 169 habi­tat­ges que con­fi­gu­ren el con­junt de la Casa Bloc, pro­pi­e­tat de la Gene­ra­li­tat, sí que tenen avui un ús social. Per als veïns del barri, de mica en mica s'ha anat res­ti­tuint el valor de l'edi­fici. L'any 1992, la Gene­ra­li­tat va decla­rar el con­junt bé d'interès cul­tu­ral en la cate­go­ria de monu­ment. I el 1997, l'Incasòl i la Dipu­tació van sig­nar un con­veni per a la seva reha­bi­li­tació, que va durar 10 anys i que van sig­nar els arqui­tec­tes Víctor Seguí i Marc Seguí.

Més ale­gries, i recents. Fa poc més d'un any es va ender­ro­car per fi el famós –per odiat– bloc fan­tasma de la Casa Bloc, un lleig edi­fici que els fran­quis­tes van cons­truir en els anys qua­ranta, estam­pat al mig del con­junt, per apro­fi­tar el solar. I ara, l'Icub i l'Incasòl estan deci­dits a res­tau­rar i museïtzar un dels pisos. D'acord amb el con­veni, Dis­seny Hub Bar­ce­lona (DHUB), que per­tany a l'Icub, en farà un estudi dels mate­ri­als i pro­ces­sos cons­truc­tius per moblar l'habi­tatge i asses­so­rarà l'Incasòl en la res­tau­ració. L'Incasòl s'ha com­promès a fer ser­vir mate­ri­als pro­pis de l'època. El DHUB apor­tarà la muse­o­gra­fia –que pivo­tarà entorn de la Casa Bloc i el Gatc­pac– i ges­ti­o­narà les acti­vi­tats i les visi­tes que s'hi rea­lit­zin. L'Incasòl s'ocu­parà del man­te­ni­ment.

Un model nou d'urbanisme antielitista

El Gatcpac, que va néixer el 1930 amb l'impuls de Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé, va abraçar les idees reformistes d'uns arquitectes inquiets i rebels que anhelaven un nou model d'urbanisme antielitista, ètic i compromès amb els nous temps i amb les necessitats socials.

Els edificis més coneguts que va promoure el grup són el dispensari d'antitubercolosi, situat a la cantonada del passatge de Sant Bernat i el carrer Torres i Amat, i la Casa Bloc. Però hi ha uns 120 projectes documentats més relacionats amb el Gatcpac o amb algun dels seus membres (els més actius, a més de Sert i Torres Clavé: Antoni Bonet, Raimon Duran, Germán Rodríguez, Joan Baptista Subirana i Sixt Illescas).

El Gatcpac va haver d'interrompre les seves activitats el març del 1939 (Torres i Clavé va morir al front a mitjan gener).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.