La fusió, quilòmetre zero

Caixa Tarragona i Caixa Manresa queden equiparades en representació (20%) en els òrgans de govern de la nova entitat que es crearà amb Caixa Catalunya, que s'hi assegura el 60% de presència. Els tres consells d'administració van aprovar ahir per unanimitat el procés de fusió

Els con­sells d'admi­nis­tració de Caixa Tar­ra­gona, Caixa Cata­lu­nya i Caixa Man­resa van sin­cro­nit­zar ahir els con­sells d'admi­nis­tració extra­or­di­na­ris per apro­var el pla d'inte­gració per a la cre­ació d'una nova enti­tat. Els tres con­sells van apro­var la pro­posta per una­ni­mi­tat, tot i la mala maror amb què arri­ba­ven alguns sec­tors a la reunió.

La repre­sen­tació en els òrgans de govern de l'enti­tat resul­tant de la fusió ha que­dat defi­nida amb un 60% per a Caixa Cata­lu­nya, i que­den a parts iguals, amb un 20%, Caixa Tar­ra­gona i Caixa Man­resa. La repre­sen­tació de les dues cai­xes és supe­rior als actius que tenen. Des de Tar­ra­gona, però, s'aspi­rava a obte­nir una presència supe­rior a la caixa del Bages, i en aquest sen­tit l'equi­valència podria tocar nova­ment el moll de l'os als sec­tors que s'havien defi­nit con­tra­ris a la fusió.

La dis­tri­bució, segons una nota con­junta de les tres enti­tats, res­pon a «esta­blir el mateix pes entre els ter­ri­to­ris ori­gi­na­ris». El per­cen­tatge de repre­sen­tació varia en funció dels òrgans de govern.

L'assem­blea gene­ral

tindrà 160 mem­bres, el màxim permès per llei. El con­junt de cor­po­ra­ci­ons i enti­tats fun­da­do­res, amb 56 mem­bres, es repar­ti­ran de la manera següent: Dipu­tació de Bar­ce­lona (34), Dipu­tació de Tar­ra­gona (12) i enti­tats vin­cu­la­des a Caixa Man­resa (10). Les cor­po­ra­ci­ons locals situ­a­ran 24 repre­sen­tants, els impo­si­tors ocu­pa­ran 60 llocs i els emple­ats, 20.

El con­sell d'admi­nis­tració

també tindrà el màxim de repre­sen­tants per­me­sos per la llei (21). D'aquests, set cor­res­po­nen a cor­po­ra­ci­ons i enti­tats fun­da­do­res –qua­tre desig­nats per la Dipu­tació de Bar­ce­lona, dos per la de Tar­ra­gona i un d'enti­tats vin­cu­la­des a la de Man­resa–. L'Ajun­ta­ment de Man­resa també desig­narà un dels tres repre­sen­tants que cor­res­po­nen a les cor­po­ra­ci­ons locals. El con­sell d'admi­nis­tració el com­ple­ta­ran vuit repre­sen­tants dels impo­si­tors i tres dels emple­ats.

Els òrgans de govern es com­ple­ten amb la comissió exe­cu­tiva, d'onze mem­bres: cinc repre­sen­tants dels fun­da­dors –tres desig­nats per la Dipu­tació de Bar­ce­lona, un per la de Tar­ra­gona i un per enti­tats de Man­resa–; un de cor­po­ra­ci­ons locals, qua­tre d'impo­si­tors i un d'emple­ats. La comissió de con­trol (amb dret d'actu­ació per damunt del con­sell d'admi­nis­tració, en el cas que no com­pleixi la nor­ma­tiva legal i les direc­trius de l'assem­blea) i la comissió d'obres soci­als les for­men deu mem­bres cadas­cuna, qua­tre dels quals cor­res­po­nen a les enti­tats i cor­po­ra­ci­ons fun­da­do­res –dos per la Dipu­tació de Bar­ce­lona, un per la de Tar­ra­gona i un d'enti­tats vin­cu­la­des a Caixa Man­resa–. La comissió es com­pleta amb un repre­sen­tant de cor­po­ra­ci­ons locals, qua­tre dels impo­si­tors i un dels emple­ats. En aques­tes dues comis­si­ons es pre­veu que les enti­tats vin­cu­la­des a la caixa del Bages i a Caixa Tar­ra­gona tin­guin la mateixa repre­sen­tació que la Dipu­tació de Bar­ce­lona.

L'obra social

garan­tirà la pro­xi­mi­tat al ter­ri­tori, aspecte amb el qual la nova enti­tat diu que «no obli­darà la seva raó de ser». L'enti­tat resul­tant de la fusió man­tindrà les fun­da­ci­ons de Caixa Tar­ra­gona i Caixa Man­resa. Cadas­cuna de les fun­da­ci­ons ges­ti­o­narà un 15% de la inversió que l'enti­tat des­tini a l'obra social. El 70% res­tant del pres­su­post es ges­ti­o­narà direc­ta­ment des de l'obra social de l'enti­tat resul­tant. L'acció social s'inver­tirà en els ter­ri­to­ris on hi sigui pre­sent la nova caixa, sense excloure els de Tar­ra­gona i Man­resa. Les direc­trius de les inver­si­ons les deter­mi­narà l'assem­blea de la nova enti­tat.

Els con­sells asses­sors ter­ri­to­ri­als.

Una figura de nova cre­ació, inde­pen­dent dels òrgans de govern, que té com a objec­tiu reforçar la pro­xi­mi­tat amb el ter­ri­tori. Aquests con­sells esta­ran for­mats per per­so­nes vin­cu­la­des als ter­ri­to­ris de Man­resa i Tar­ra­gona.

L'afec­tació als llocs de tre­ball

se sabrà en l'estudi del procés de fusió, en què es deta­llarà la plan­ti­lla final. De la fusió, es pre­veu l'homo­geneïtzació dels con­ve­nis labo­rals de les tres enti­tats. Els acords s'esta­blei­xen sobre la base del con­veni sec­to­rial i esta­tal de cai­xes d'estalvi que, en el cas de les enti­tats més grans, com és Caixa Cata­lu­nya, es nego­cia amb millo­res per damunt del con­veni. El col·lec­tiu de tre­ba­lla­dors de Caixa Tar­ra­gona podrien resul­tar bene­fi­ci­ats en aquest sen­tit ja que s'inte­gra­ran a la segona enti­tat cata­lana i quarta de l'Estat.

Un pla que s'allargarà fins a mitjan 2010

Les tres caixes crearan un equip de treball que dissenyarà les línies del projecte o l'estudi que es presentarà al Banc d'Espanya i a la Generalitat per a la seva aprovació. El pla d'integració s'estima que es podrà enllestir en el decurs del primer semestre del 2010. Fins llavors almenys, res canviarà i els clients podran seguir operant com fins ara amb la seva caixa. El procés, segons les tres entitats, té com a objectiu final una entitat nova que «sota una nova marca» neixi amb «vocació de lideratge econòmic i social». Presenten el procés amb la convicció que la competitivitat de les caixes passa per «una integració» sobre la base d'«una lògica econòmica» que els doni plena garantia de futur en un mercat més global i exigent. Finalitzat el pla, es donarà lloc a una organització financera caracteritzada per «la solvència, la rendibilitat i la solidaritat». L'entitat resultant tindrà una nova denominació social i una nova marca comercial, si bé temporalment s'identificarà amb el territori. La seu social serà a l'actual seu de Caixa Catalunya, a Barcelona, i les seus centrals de Caixa Tarragona i Caixa Manresa seran les seus territorials de la nova entitat.

El pes de les oficines de les tres entitats prevaldrà al territori

La fórmula emprada per a la racionalització d'oficines en casos de fusió, per a la creació d'una nova entitat, té a veure, majoritàriament, amb la coincidència en un mateix municipi. En concret, el tall s'acostuma a situar en els 250 metres de proximitat entre sucursals i, si es dóna el cas, preval la del territori. Aquest no seria l'únic element a tenir en compte i, en aquest sentit, hi tindrà a veure l'estratègia de negoci que adopti la nova entitat. L'aplicació de la fórmula suposaria l'eliminació d'unes 200 oficines, una dada que no quadra entre les estimacions dels sindicats majoritaris, que calculen en un centenar les oficines que poden ser afectades.

Les tres caixes sumen 223 oficines al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. La major presència correspon a Caixa Tarragona, amb 177 oficines. Caixa Catalunya hi té 38 oficines: vuit a Tarragona, set a Reus, dues al Vendrell i Tortosa, i una a la resta de les capitals de comarca i en els principals municipis de costa. La implantació de Caixa Manresa és minoritària, amb tres sucursals al Tarragonès, dues al Baix Camp i una al Montsià, l'Alt Camp i el Baix Penedès.

La implantació de Caixa Tarragona a la resta de les demarcacions catalanes es concreta amb 85 oficines a les comarques de Barcelona,17 a Lleida, 20 a la comunitat de Madrid i una a Benicarló i Vinaròs (Baix Maestrat) i una a Saragossa. En aquest cas, la presència de la caixa del Camp a Barcelona és la que pot trontollar més a l'hora de reduir el nombre d'oficines afectades per la fusió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.