El luxe no hi entén, de crisi

El controvertit hotel Vela, de 473 habitacions i dissenyat per Ricardo Bofill, obre avui les portes amb el cap de setmana ja ple

El polèmic hotel Vela, com se'l coneix popu­lar­ment, o l'W Bar­ce­lona, el nom ofi­cial d'aquest esta­bli­ment de super­luxe a tocar del mar, obre avui les por­tes amb el ple del seu pri­mer cap de set­mana en marxa. Les seves 26 plan­tes –que l'ascen­sor supera a gran velo­ci­tat–, les 473 habi­ta­ci­ons (d'aques­tes, 69 sui­tes i una exclu­siva suite caríssima), i els seus preus (des de 195 euros –amb oferta espe­cial– una de les cam­bres més sen­zi­lles fins a 3.775 euros la més luxosa) fan mare­jar. I això, sense pen­sar en l'actual mar de fons de crisi econòmica, que sem­bla que no afecta a tot­hom: des de les habi­ta­ci­ons de l'W Bar­ce­lona, l'únic mar que es veu és el de Bar­ce­lona i la seva línia de la costa, sem­pre amb unes vis­tes úniques.

Els ope­ra­ris enlles­tien ahir a tot drap els dar­rers detalls. A més de les 473 habi­ta­ci­ons d'hotel –300 d'ocu­pa­des, avui dijous–, el com­plex té una sala de con­ven­ci­ons –on avui s'aple­gava un pri­mer grup– amb capa­ci­tat per a 1.000 per­so­nes, una ter­rassa amb música, «l'spa més a l'última moda», dos res­tau­rants i un bar al cap­da­munt, a la planta 26. Tots aquests ser­veis esta­ran oberts al públic en gene­ral, no cal hos­tat­jar-se a l'hotel. Tots es posen en marxa avui, excepte un dels res­tau­rants, el capi­ta­ne­jat pel cui­ner Car­les Abe­llan, que obrirà a finals d'octu­bre, amb el nom de Razas o Razas 24, segons van infor­mar fonts de l'hotel. Bona part de l'inte­rior de l'hotel –pas­sa­dis­sos d'il·lumi­nació ver­me­lla, habi­ta­ci­ons àmplies de for­mes mini­ma­lis­tes, equi­pa­des per a tre­ba­llar-hi i amb grans vis­tes– la van ense­nyar ahir en unes visi­tes per als mit­jans de comu­ni­cació. Una cam­bra estàndard costa 290 euros la nit. Per ara, tenen algu­nes ofer­tes espe­ci­als, com ara per als resi­dents a Bar­ce­lona i la resta de Cata­lu­nya, que poden pas­sar-hi una nit per 199 euros.

El seu direc­tor gene­ral, Ric­hard Brekel­mans, va des­ta­car que el con­cepte de res­tau­ració de l'hotel «està més pen­sat per a gent de Bar­ce­lona que de l'hotel», i es va defen­sar de les crítiques veïnals dient que s'han adap­tat «al com­pli­ment de la llei». «És lògic que una icona com aquest edi­fici generi tota mena d'opi­ni­ons», va afe­gir. El seu cre­a­dor, l'arqui­tecte Ricardo Bofill, va acu­sar els veïns de no conèixer el pro­jecte i el seu encaix amb la platja. «Quan vaig per la Bar­ce­lo­neta només em fan elo­gis», va indi­car.

Al davant de l'hotel encara hi ha 30.000 metres qua­drats per edi­fi­car, que es des­ti­na­ran pro­ba­ble­ment a ofi­ci­nes. Al cos­tat, a la banda de la nova bocana del port, ja està enlles­tida la nova plaça urba­nit­zada, sota de la qual hi ha un pàrquing públic de 400 pla­ces. Ahir també s'aca­bava de con­di­ci­o­nar el tram de platja de Sant Sebastià paral·lel a l'hotel.

Deu entitats interposen una demanda

Deu entitats de Barcelona, del barri de la Barceloneta i de la resta de la ciutat van presentar ahir una demanda administrativa contra l'hotel Vela. L'objectiu és aconseguir-ne l'enderroc, perquè el consideren «il·legal». D'una banda, demanden a l'Ajuntament de Barcelona per la llicència que atorga a l'hotel i, de retruc, pel pla especial de nova bocana del port de Barcelona, ja que creuen que contradiu el pla general metropolità i la legislació portuària. De l'altra, han presentat una altra demanda contra Ports de l'Estat (Ministeri de Foment) per «la concessió d'ús privatiu destinat a hotel en un territori de domini públic», segons va explicar un dels advocats dels veïns, Jaume Asens. En aquest cas, addueixen que un hotel de luxe no es pot considerar un equipament portuari i que, per tant, això contravé la legislació portuària i l'interès públic dels terrenys on, un cop privatitzats, s'ha instal·lat l'hotel. A més, denuncien la manca d'informes d'impacte ambiental i la poca transparència de les administracions. Amb aquestes primeres demandes, que després podrien elevar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a l'Audiència Nacional, volen obtenir la «nul·litat de ple dret» de tots aquests tràmits. Tot i que asseguren que hi ha precedents d'enderroc d'hotels un cop fets, són conscients que és complicat i per això estarien disposats a renegociar-ne l'ús en cas que els donessin la raó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.