Economia

El sector turístic ocupa més de 39.000 persones a la demarcació

La segona marca més reconeguda pels turistes estrangers és la Costa Brava, darrere de Barcelona

La Costa Brava va rebre el 2009 6,5 milions de visitants

El sec­tor turístic té un pes impor­tant a les comar­ques giro­ni­nes. La prova d'això és que el turisme ocupa direc­ta­ment més de 39.000 per­so­nes a la demar­cació, un 10,5% dels quals ho fan a l'hos­ta­le­ria. El PIB turístic de la Costa Brava el 2008 va ser del 17,2%, quan en el glo­bal català és del 10,9%. Totes aques­tes dades for­men part del pla estratègic 2011-2015 que ha rea­lit­zat el Patro­nat de Turisme Costa Brava Piri­neu de Girona que es va apro­var el desem­bre pas­sat i que es pre­sen­tarà ofi­ci­al­ment dijous vinent. Per a l'ela­bo­ració del pla, el patro­nat ha fet dife­rents estu­dis i anàlisis de la rea­li­tat turística de la demar­cació en els quals han reco­llit les dades més sig­ni­fi­ca­ti­ves del sec­tor.

Les dades posen en relleu que la Costa Brava és actu­al­ment la segona marca més reco­ne­guda pels turis­tes estran­gers dar­rere de Bar­ce­lona. Un 79% dels turis­tes estran­gers enques­tats afir­men conèixer la des­ti­nació quan un 95% asse­gu­ren conèixer Bar­ce­lona. El ter­cer lloc i a molta distància l'ocupa la Costa Dau­rada, amb un 39%.

La Costa Brava va rebre el 2009 6,5 mili­ons de visi­tants, la mei­tat dels quals –entre 2,5 i 3 mili­ons– es van allot­jar en apar­ta­ments turístics. La dada denota la importància d'aquest tipus d'allot­ja­ment a les comar­ques giro­ni­nes, mal­grat que la regu­lació d'aquest dels apar­ta­ments turístics encara no està defi­nida i per tant encara no hi ha dades ofi­ci­als de les pla­ces dis­po­ni­bles.

De moment, el patro­nat només ha pogut deter­mi­nar que hi ha 457 empre­ses que explo­ten els apar­ta­ments turístics, a les quals s'han d'afe­gir els pro­pi­e­ta­ris que llo­guen a través d'altres vies les seves sego­nes residències. La direc­tora del patro­nat, Dolors Batallé va expli­car ahir que el fet que hi hagi una “quan­ti­tat impor­tant” de turis­tes que vagi en allot­ja­ments que no estan sufi­ci­ent­ment iden­ti­fi­cats és una “situ­ació no desit­ja­ble”. “Si volem tre­ba­llar per garan­tir la qua­li­tat i la pres­tació de ser­vei, com menys quan­ti­tat d'actu­ació i con­trol tin­guem més difícil se'ns fa garan­tir-ho”, va dir.

LES XIFRES

2,5
milions de visitants
aproximadament s'haurien allotjat en apartaments turístics costaners.
457
empreses
exploten apartaments turístics. El sector no té una regulació definida i no se sap les places que hi ha.

200.000 places d'allotjament reglat

Les comarques gironines disposen de 200.000 places d'allotjament reglat, entre hotels, cases rurals i càmpings. Del total de places d'equipaments reglats, el 58% estan concentrades en els càmpings. La directora del patronat va destacar també que les comarques gironines són líders en places d'allotjament rural respecte a altres demarcacions de l'Estat amb gran tradició en aquest sector, com és el cas de Barcelona, Illes Balears o Àvila.

Pel que fa al nombre de places d'hotel –més de 79.000–, Dolors Batallé va destacar l'augment de la qualitat ja que en els darrers cinc anys ha augmentat un 58% el nombre d'hotels nous de quatre i cinc estrelles.

Pel que fa a l'evolució del turisme, les dades del patronat recullen que l'any 2010 van visitar la demarcació 4,6 milions de turistes (no s'hi reflecteixen les dades dels visitants que pernocten a allotjaments no reglats) que van generar 20 milions de pernoctacions. Aquestes dades suposen un augment del 8,2% respecte de l'any anterior.

El patronat també ha recollit la despesa turística el 2009 a les comarques gironines, que va ser de 2.532 milions d'euros, malgrat que la incidència de les agències de viatges a la demarcació ha baixat a la meitat en els darrers quatre anys –ha passat del 53% l'any 2004 al 26,4% l'any 2008–.

Batallé va explicar que han fet un treball de camp sobre les motivacions dels turistes per visitar les comarques gironines. De les diferents enquestes i entrevistes, se'n deriva que la primera motivació, un 14,5% són les platges, seguida en segon terme pels espais naturals (10,7%). Per això, la directora del patronat va destacar que el patrimoni natural és un dels grans atractius turístics apreciats tant pel sector com pels visitants. Entre aquestes motivacions, també destaca que un 2,7% vénen a la demarcació pel preu i que l'oci nocturn i l'oferta gastronòmica igualen en atractiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.