Gran angular

dE MEMÒRIA

1.200 ‘mansanes' i 30 eixamples (i 2)

Després del pla de la Nova Barcelona de 1859, es van confeccionar, i s'aprovaren, plans d'eixample de les ciutats que, industrialment i comercialment, creixien més, i que, per tant, en tenien més necessitat. Sense aquests plans el procés hauria estat molt més feixuc i, en alguns casos, impossible

A par­tir de 1859, mol­tes de les 1.200 man­sa­nes de l'Eixam­ple de Bar­ce­lona s'ana­ven poblant de fàbri­ques: tèxtils, però també cen­trals elèctri­ques, fone­ries, ado­be­ries, edi­to­ri­als, imprem­tes, tipo­gra­fies, labo­ra­to­ris far­macèutics, una gran fari­nera, una gran fàbrica de cer­vesa, un gran escor­xa­dor. Les altres ciu­tats cata­la­nes en procés d'indus­tri­a­lit­zació ani­rien fent el mateix.

La cro­no­lo­gia d'aquests plans és interes­sant, ja que les ciu­tats que van a la punta del progrés tec­ni­coin­dus­trial són les que neces­si­ten més aviat un pla d'eixam­ple. I, si la dinàmica urbana ho demana, el pri­mer és subs­tituït per un segon pla.

De fet, tenim 4 plans d'eixam­ple d'abans del de Bar­ce­lona, a qua­tre ciu­tats que eren –i con­ti­nuen essent– a la punta de la indus­tri­a­lit­zació. Són el pla d'eixam­ple d'Igua­lada (1847), sig­nat per l'arqui­tecte Sebastià Cabot (autor, també del de Tor­tosa, el 1886), el pla de Saba­dell (1847), de Josep Oriol i Ber­na­det, arqui­tecte, i el pla d'eixam­ple d'Alcoi (1849), el pla de l'engi­nyer Josep Cri­vi­ller per a Tar­ra­gona (1854).

Després del pla de la nova Bar­ce­lona de 1859, es van con­fec­ci­o­nar, i s'apro­va­ren, plans d'eixam­ple de les ciu­tats que, indus­tri­al­ment i comer­ci­al­ment, crei­xien més, i que, per tant, en tenien més neces­si­tat. Sense aquests plans el procés hau­ria estat molt més fei­xuc, i, en alguns casos, impos­si­ble.

Els pri­mers plans, seguint, sem­pre, el model Cerdà, foren:

* Saba­dell (1864), de nou, amb un pla d'eixam­ple pro­jec­tat per l'arqui­tecte Fran­cesc Daniel Molina i Casa­majó, que havia fet, abans, un interes­sant pla d'eixam­ple de Bar­ce­lona.

*Lleida (1865), amb un pla de Josep Font­serè i Mes­tre, el mes­tres d'obres que pro­jec­ta­ria el mer­cat del Born i el parc de la Ciu­ta­de­lla de Bar­ce­lona i el Parc Samà de Cam­brils.

*Vila­nova i la Geltrú (1876), on el pro­mo­tor fou un indus­trial, Fran­cesc Gumà (i els tècnics, els mes­tres d'obres Josep Sal­vany i Fran­cesc Ibern), que, alhora –i, amb finançament dels cata­lans de Cuba- cons­trui­ria el fer­ro­car­ril Vila­nova-Bar­ce­lona.

* Mataró (1878), amb un pla con­fe­git per un engi­nyer de camins com Cerdà: Mel­cior de Palau i Català, i per l'arqui­tecte Emili Caba­nyes.

* Ter­rassa (1886), el pla d'eixam­ple de l'arqui­tecte Miquel Pas­cual i Tin­to­rer, que 10 anys més tard rea­lit­za­ria, també, un pla d'eixam­ple per a la vila de Gràcia.

* València (1887), de l'arqui­tecte Lluís Fer­re­res i Soler, autor, també, dels plans d'eixam­ple de Gan­dia (1880), Cullera (1896) i Alge­mesí (1906).

Paral·lela­ment, les ciu­tats del dis­tricte indus­trial suro­ta­per també van tenir neces­si­tat de tenir un pla d'eixam­ple. Així, Llo­ret de Mar (1878), amb el pla Fre­de­ric Soler; Sant Feliu de Guíxols (1897), amb un pla de reforma de l'arqui­tecte muni­ci­pal gra­ci­enc Gene­ral Gui­tard i Los­taló, i, Palamós (1901), amb el pla de Rafael Coderch, arqui­tecte.

Seguint la línia ini­ci­ada per Alcoi, les ciu­tats del sud valencià, amb una forta per­so­na­li­tat des del Renai­xe­ment i els ini­cis de l'edat moderna, van apro­var plans d'eixam­ple: Alcoi, de nou (1878), Ala­cant (1884, el pla Josep Guar­di­ola), i, a tocar, Car­ta­gena (1897, un pla de Pere Gar­cia Fària i Fran­cesc Oli­ver).

Al segle XX, els nous plans d'eixam­ple, o les modi­fi­ca­ci­ons dels vells, incor­po­ren més la dimensió arqui­tectònica: les ciu­tats poden ésser belles, i la bellesa pot ser un actiu. Exem­ples: el pla d'eixam­ple de Sant Feliu de Llo­bre­gat (1902) de Gabriel Bor­rell i Cli­ment Maynés, el pla d'Eugeni Camp­llonch per a Girona (1909), el pla de Fran­cesc Mora per a València (1912), els eixam­ples sec­to­ri­als de Josep Alo­mar a Eivissa (1912), l'eixam­ple Mala­grida d'Olot (1916) de Joan Roca i Pinet, el pla d'eixam­ple i sane­ja­ment de l'Hos­pi­ta­let (1926) de Ramon Puig Gai­ralt. El pla geomètric d'Elx (1865) no esde­vindrà pla d'eixam­ple fins més tard (1919, i 1924) amb l'arqui­tecte Ilde­fons Bonell, i l'engi­nyer Sal­va­dor Cana­les.

Matanzas i Buenos Aires

Els eixamples urbans de Vilanova i la Geltrú i d'Olot foren possibles gràcies a l'empenta de dos industrials molt potents, esdevinguts indianos. Són Francesc Gumà i Ferran, de Vilanova, que saltaria del tèxtil familiar al ferrocarril (passant pel gran comerç marítim), i Manuel Malagrida i Fontanet, fabricant de les Cigarretes París. El primer, a Matanzas, Cuba; el segon, a Buenos Aires. Tots dos havien travessat l'Atlàntic atrets per les immenses possibilitats de fer negocis a les Amèriques. I tots dos havien retornat amb projectes urbanístics de gran qualitat –i molt ambiciosos- per a les ciutats on havien nascut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.