La prohibició estatal d'endeutar-se fins al 2012 trasbalsa la majoria d'ajuntaments

Diversos alcaldes de la demarcació consideren que la mesura ataca l'autonomia local i podria fer perdre subvencions

La rebaixa, igual que en el cas de la resta de tre­ba­lla­dors del sec­tor públic, és d'un 5% de mit­jana. L'estalvi econòmic, però, que es pro­duirà com a con­seqüència d'aquesta rebaixa de la des­pesa en per­so­nal muni­ci­pal tindrà la con­si­de­ració, segons el decret, de «recur­sos afec­tats», i els ajun­ta­ments esta­ran obli­gats a des­ti­nar-los, en pri­mer lloc, a sane­jar el roma­nent nega­tiu de l'exer­cici ante­rior. En segon lloc, aquests recur­sos es podran dedi­car a amor­tit­zar els crèdits a llarg ter­mini que ja tin­gui con­trac­tats el muni­cipi i, final­ment, també es podran des­ti­nar, en dar­rer terme, al finançament d'inver­si­ons muni­ci­pals.

Les limi­ta­ci­ons que el govern esta­tal intro­du­eix a la con­trac­tació de crèdits als ajun­ta­ments afecta també, tot i que en menor mesura, els que es vul­guin dema­nar a curt ter­mini. En aquest cas, les ope­ra­ci­ons esta­ran per­me­ses per «neces­si­tats tran­sitòries» de tre­so­re­ria i els diners s'hau­ran de retor­nar al llarg del mateix any en què es dema­nin. Pel que fa als crèdits a llarg ter­mini, a més de pro­hi­bir tota nova ope­ració pública o pri­vada, tam­poc es per­metrà fer modi­fi­ca­ci­ons en ope­ra­ci­ons ja sig­na­des, excepte en aquells casos que redu­ei­xin la càrrega finan­cera o el període d'amor­tit­zació.

Crítics al Penedès

L'alcalde de la capi­tal del Baix Penedès, Benet Jané (CiU), va lamen­tar que la mesura suposa «tor­nar a car­re­gar, un cop més, con­tra l'auto­no­mia local», i va lamen­tar que la pro­hi­bició afecti igual­ment a ajun­ta­ments que encara tenen capa­ci­tat d'endeu­ta­ment. «Em sem­bla per­fecte per algú que no ha fet bé els deu­res, però no per a la resta», va cri­ti­car. Tot i que segons Jané el decret no afec­tarà inver­si­ons en marxa al muni­cipi (les d'enguany ja tenen els crèdits con­trac­tats i l'any vinent s'espe­rava no haver de dema­nar-ne cap més), sí que va asse­nya­lar que l'apli­cació de les mesu­res mar­ca­des pel govern esta­tal poden pro­vo­car «enre­nou» a l'hora d'ajus­tar-les a aspec­tes locals, com els con­ve­nis col·lec­tius.

També al Baix Penedès, l'alcalde de Cala­fell, Jordi Sánchez, reco­nei­xia que «no és just» que s'apli­qui aquesta limi­tació a con­sis­to­ris que tenen els comp­tes sane­jats.

Renúncies

A l'Alt Camp, l'alcalde del Pla de Santa Maria, Mateu Mont­ser­rat, adme­tia que aquesta decisió del govern redu­eix les pos­si­bi­li­tats de pren­dre noves ini­ci­a­ti­ves, però asse­gu­rava que la mesura no impli­cava d'entrada cap tras­torn de plans. «Teníem pre­vist aco­llir-nos al fons Feder per poder reha­bi­li­tar l'espai La Fàbrica com a museu i, segu­ra­ment, no ho podrem fer», lamen­tava. Els can­vis en el model pres­su­pos­tari de l'Estat també ha impli­cat que la Gene­ra­li­tat no pagui les obres de la llar d'infants fins que s'acabi la seva exe­cució, «i men­tres­tant s'haurà de pagar amb diners de l'Ajun­ta­ment», sen­ten­ci­ava Mont­ser­rat.

A Mont­blanc, l'alcalde, Josep Andreu, reco­nei­xia que no els «que­darà més remei» que abai­xar els sous dels fun­ci­o­na­ris, men­tre que el regi­dor d'Hisenda, Joan Mogas, avançava que enguany no estava pre­vist dema­nar cap crèdit per exe­cu­tar cap obra impor­tant. El con­sis­tori mont­blanquí va ende­gar l'any pas­sat un pla de sane­ja­ment i al pres­su­post que s'apro­varà defi­ni­ti­va­ment el mes vinent ja s'ha apli­cat la con­tenció necessària, segons l'equip de govern.

Des­pre­vin­guts a l'Ebre

El decret del govern va aga­far des­pre­vin­guts els prin­ci­pals ajun­ta­ments de les Ter­res de l'Ebre, que ahir tenien festa local amb motiu de la segona Pas­qua. «Aquest decret aca­barà de matar els ajun­ta­ments», va mani­fes­tar l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré (CiU), que encara va anar més enllà i va asse­nya­lar que per pri­mera vegada a la història l'admi­nis­tració local es veurà obli­gada a pre­sen­tar expe­di­ents de regu­lació d'ocu­pació (ERO) i aco­mi­a­dar part del seu per­so­nal. «És increïble que quan ha sigut l'Estat qui no ha fet els deu­res i ha ges­ti­o­nat mala­ment els seus recur­sos ara tras­passe les seues res­pon­sa­bi­li­tats a les altres admi­nis­tra­ci­ons», va afe­gir Ferré, que també va des­ta­car que aquest decret hipo­te­carà la capa­ci­tat que fins ara tenien molts ajun­ta­ments de crear ocu­pació i donar faena a l'empresa pri­vada a través de l'obra pública. Segons Ferré, l'Ajun­ta­ment d'Amposta té les arques sane­ja­des i tenia pos­si­bi­li­tats de con­traure algun crèdit per des­ti­nar-lo a inversió pública.

«Això ens com­plica molt la vida», va mani­fes­tar per la seua banda l'alcalde de Móra d'Ebre, el soci­a­lista Josep Solé Biosca, tot asse­nya­lant que no poder con­traure crèdits limi­tarà molt les inver­si­ons locals. «Només podrem inver­tir els diners que vin­guen de les altres admi­nis­tra­ci­ons», va dir, tot asse­nya­lant que pot­ser de cara al 2011 hau­ran de limi­tar i pri­o­rit­zar la inversió que tenen pre­vista dins la llei de bar­ris. No obs­tant això, en el cas de Móra la capa­ci­tat d'endeu­ta­ment que té el con­sis­tori és molt baixa perquè ja està gai­rebé al límit del permès.

Molt menys crític es va mos­trar l'alcalde de Gan­desa, l'inde­pen­dent Miquel Aubà, que va asse­nya­lar que el seu con­sis­tori ja aplica aques­tes mesu­res de con­tenció des de fa temps. En aquest sen­tit, Aubà troba «molt lògic» que els ajun­ta­ments no subs­cri­guen crèdits a llarg ter­mini perquè això repre­senta hipo­te­car els governs futurs. «Crec que cada govern només hau­ria de poder subs­criure crèdits que pogués amor­tit­zar dins la mateixa legis­la­tura», va dir.

Difi­cul­tats per als petits

La decisió del govern esta­tal afec­tarà també muni­ci­pis petits, com és el cas de Cor­nu­de­lla de Mont­sant, a la comarca del Pri­o­rat. L'alcalde, Josep Maria Cas­tan, asse­gu­rava ahir que, tot i estar «a l'espera», el muni­cipi tenia assu­mit que s'hau­ria d'ajus­tar «el cin­turó», sobre­tot pel que fa als pro­jec­tes que havien de desen­vo­lu­par amb el suport de sub­ven­ci­ons d'altres admi­nis­tra­ci­ons. «Si no es poden dema­nar crèdits sí que ens tallen les ales per impul­sar els pro­jec­tes que tenen una sub­venció. És un peix que es mos­sega la cua», va denun­ciar l'alcalde d'aquest muni­cipi amb poc més d'un miler d'habi­tants.

[Infor­mació ela­bo­rada per Sergi Casado, Anna Esta­llo, Carme Gutiérrez, Aza­hara Palo­ma­res i Roser Royo].

Projectes en perill a Torredembarra

a.p

La impossibilitat de demanar nous crèdits posa en perill el futur de diverses inversions que hi havia plantejades a Torredembarra a curt termini. «Tenim un problema greu sobre la taula», reconeixia ahir l'alcalde torrenc, Daniel Masagué (CiU), que criticava que la inclusió d'aquesta mesura en el decret s'ha fet «amb nocturnitat i traïdoria».

La retallada imposada pel govern estatal pot suposar fins i tot que el municipi perdi subvencions, com la del fons europeu Feder, ja que aquest tipus d'ajuts preveuen que sigui l'Ajuntament qui pagui la meitat de l'obra. En el cas de la subvenció europea, que havia de destinar 600.000 euros a la construcció d'uns dipòsits pluvials, el consistori tenia previst finançar la seva part amb un crèdit que ja no ha estat a temps de contractar. I una cosa similar passa amb el projecte que s'està finançant amb el fons estatal, la construcció d'una nova piscina, que l'Ajuntament volia complementar amb un segon projecte per cobrir l'equipament esportiu, i que ara no es podrà pagar. Els mateixos dubtes s'obririen si el municipi fos escollit per desenvolupar un projecte de la llei de barris, tal com ha sol·licitat. «No ens quedaran diners per fer res. Els ajuntaments ja teníem prou problemes per anar subsistint, i més en municipis de la costa», denuncia.

A Tarragona, el Jaume I i l'EOI, en suspens

el punt

A Tarragona, dos dels projectes que podrien quedar aturats per la retallada en la concessió de crèdits són, precisament, dos dels més reivindicats: l'Escola Oficial d'Idiomes i el pàrquing Jaume I. Pel que fa a l'EOI, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, confia que el projecte –en principi ja se li han concedit els 8 milions que la Generalitat haurà de retornar– tirarà endavant, tot i que va mostrar bastant recels: «En una primera lectura del decret, creiem que no queda afectada perquè només ho estan els crèdits que tramita l'administració, i aquí ho fa el Servei Municipal d'Habitatge.» Quant a l'aparcament de la Part Alta, pendent d'una nova inversió d'entre 5 i 6 milions per fer-lo convencional i perquè acabi donant servei, de moment no quedaria afectat perquè, en aquest cas, qui sol·licitaria el crèdit no seria directament l'Ajuntament, sinó l'empresa d'aparcaments, un ens anònim. Tot i això, Ballesteros no ho va voler assegurar: «Hem fet una lectura rècord del decret.»

«Volen que els ajuntaments tanquen»

r.r

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), es va manifestar indignat pel decret de l'Estat publicat ahir «amb nocturnitat i traïdoria» i es va mostrar confiat que les associacions de municipis hi reaccionen en contra. «És incomprensible que les negligències del govern de l'Estat les haguem de pagar els més dèbils. Si volen que els ajuntaments tanquen que ens ho facen saber», va afirmar Bel. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa va assenyalar que «és incomprensible que es limite la capacitat d'inversió pública dels ajuntaments, independentment del seu estat financer, mentre l'Estat i les comunitats autònomes poden continuar endeutant-se». «Sort que el crèdit per inversions d'enguany ja l'hem subscrit si no se'ns haurien carregat el pla integral del nucli antic», va afegir Bel, que es va mostrar preocupat pel 2011, ja que el seu govern preveia subscriure un crèdit de 3 milions d'euros. «Els ajuntaments grans encara podran maniobrar però per als petits això serà nefast», va cloure Bel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.