la contra

La travessia del desert de Caixa Girona

La decisió de Caixa Girona de desentendre's de l'operació de fusió de les tres caixes que formaran la futura UNNIM comporta preguntes que mereixen una resposta

Dijous pas­sat el Banc d'Espa­nya va apro­var la fusió de les cai­xes que for­ma­ran «UNNIM» –Caixa Saba­dell, Ter­rassa i Man­lleu–. A la fusió se li ator­ga­ran 380 mili­ons d'euros en préstecs i se li per­metrà fer un deter­mi­nat «maqui­llatge» de la seva comp­ta­bi­li­tat... Queda defi­ni­ti­va­ment des­pen­jada Caixa Girona i comença per aquesta enti­tat una llarga tra­ves­sia del desert. En relació amb l'assumpte s'han produït uns fets que merei­xen unes res­pos­tes. Sense ànim exhaus­tiu, algu­nes pre­gun­tes podrien ser aques­tes:

–Per què es va anun­ciar pri­mer la fusió amb Caixa Cata­lu­nya, per des­dir-se'n uns mesos després?

–És que no hi havien estu­dis i ava­lu­a­ci­ons prèvies, pac­tes pri­vats, apro­xi­ma­ci­ons de postu­res, pro­jec­ci­ons de futur... que pos­si­bi­li­tes­sin tenir clara una ope­ració d'aquesta mag­ni­tud, abans que sortís a la llum pública?

–Com pot ser que més tard, i sense una expli­cació con­vin­cent, es can­vi­es­sin els part­ners rebut­jant Caixa Cata­lu­nya i fes­te­jant les altres cai­xes?

–Quina expli­cació es dóna al fet que el senyor Vilert –empleat en excedència de Caixa Cata­lu­nya– no des­a­provés la pri­mera ope­ració i en canvi ho fes amb vehemència en la segona?

–Com és pos­si­ble que el mes de novem­bre pas­sat el con­sell d'admi­nis­tració de Caixa Girona ja aprovés la fusió i con­voqués l'assem­blea gene­ral per rati­fi­car-la?

–És nor­mal que els papers no hagues­sin arri­bat a Brus­sel·les, i això pro­voqués la sus­pensió de l'assem­blea? No es fa un segui­ment dels docu­ments?

–És veri­tat que el con­sell que final­ment va rebut­jar la fusió només havia d'apro­var peti­tes esme­nes de l'acord que ja s'havia apro­vat abans?

–Algú coneix el cost dels pro­fes­si­o­nals externs –audi­tors, brokers, pèrits...– que han inter­vin­gut en unes ope­ra­ci­ons que han anat a les escom­bra­ries?

–La votació defi­ni­tiva, es va fer amb cri­te­ris econòmics o polítics en funció de les àrees d'influència de cada par­tit repre­sen­tat al con­sell?

–Com es pot enten­dre que el direc­tor gene­ral –que era qui por­tava tot el pes de la nego­ci­ació– s'abs­tingués a l'hora de la votació? No tenia un cri­teri clar? No era ell qui havia d'incli­nar la balança? És admis­si­ble?

–Veus impli­ca­des en el comerç o la indústria «pro­vin­cial» ens havien mani­fes­tat que Caixa Girona, tota sola, no tin­dria corda per més d'un any. Es manté encara aquest pronòstic?

–Per què des de les cai­xes que for­ma­ran UNNIM sur­ten ara opi­ni­ons que augu­ren a Caixa Girona una importància futura sem­blant a la que «pot tenir la Caixa del Col·legi d'Arqui­tec­tes»?

–Serà sufi­ci­ent la venda d'actius d'Acci­ona, de seus soci­als... per fer front a les situ­a­ci­ons que com­por­ta­ran els impa­ga­ments d'hipo­te­ques per part dels cli­ents?

–Els dei­xarà el Banc d'Espa­nya des­em­pa­rats... tot espe­rant una situ­ació que jus­ti­fi­qui la seva inter­venció i la des­a­pa­rició d'aquesta caixa?

–Per què Caixa Girona no va assis­tir a la reunió de dilluns pas­sat de les enti­tats finan­ce­res cata­la­nes amb el super­vi­sor del Banc d'Espa­nya?

Les pre­gun­tes sor­gei­xen de la inqui­e­tud i de la falta de trans­parència del procés. El nos­tre vot és de con­fiança vers el pre­si­dent de Caixa Girona. Caldrà fer una crida a l'empre­sa­riat gironí perquè renovi la seva impli­cació en una ins­ti­tució tan arre­lada i li asse­guri el futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.