Suècia

Entre els pirates i les nuclears

Suècia afronta les elec­ci­ons euro­pees amb la sor­presa que un par­tit de cre­ació recent, el Par­tit Pirata, podria obte­nir una impor­tant repre­sen­tació dels 18 euro­di­pu­tats que s'han d'esco­llir. Aquests pira­tes no són els que abor­den vai­xells, sinó els que rei­vin­di­quen l'inter­canvi lliure d'arxius informàtics. La intenció de vot no para de créixer, tot i que el seu pro­grama se cen­tra bàsica­ment en els temes de comu­ni­cació i inter­net, inten­tar pres­si­o­nar per reduir els preu dels CD, acon­se­guir abo­lir els drets per patents i pro­moure l'inter­canvi gratuït d'arxius. L'èxit del Par­tit Pirata té molt a veure amb el vot de càstig als par­tits tra­di­ci­o­nals, i els elec­tors el veuen com una for­mació que pot defen­sar els seus interes­sos a Brus­sel·les. Però més que la cam­pa­nya elec­to­ral euro­pea, el que interessa més als suecs aquests dies és l'anunci de casa­ment reial. La prin­cesa hereva, Victòria de Suècia, i el seu promès, l'empre­sari Daniel West­ling, es casa­ran el 19 de juny del 2010 a la cate­dral de Sant Nico­lau d'Esto­colm. Les monar­quies euro­pees veuen així com l'única hereva d'una casa reial del con­ti­nent que encara era sol­tera es casarà. La notícia ha eclip­sat una polèmica decisió del govern con­ser­va­dor suec: man­te­nir els deu reac­tors nucle­ars en fun­ci­o­na­ment. Per com­ba­tre l'escal­fa­ment glo­bal, el govern suec ha deci­dit apos­tar per les ener­gies reno­va­bles, però alhora apos­tar per la nuclear. Un fet sor­pre­nent en un país que ha estat refe­rent euro­peu de la lluita con­tra l'ener­gia atòmica. Per fer el canvi polític, el govern del pri­mer minis­tre, Fre­drik Rein­feldt, ha de dero­gar una llei pro­mul­gada fa trenta anys i que tenia com a objec­tiu aban­do­nar l'ener­gia nuclear el 2010. Enques­tes recents indi­quen que el 65% dels suecs són favo­ra­bles que les cen­trals nucle­ars actu­als con­tinuïn ober­tes.

Les euro­pees també arri­ben a Suècia després que el Par­la­ment acabi d'apro­var per 261 vots a favor i 22 en con­tra una llei que auto­ritza el matri­moni entre per­so­nes del mateix sexe i que ha entrat en vigor a par­tir de l'1 de maig, però l'apli­cació a les esglésies es podria retar­dar com a mínim fins l'any vinent, ja que l'Església naci­o­nal lute­rana sueca no prendrà una posició ofi­cial fins a final d'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.