ARCADI OLIVERES I BOADELLA

PRESIDENT DE JUSTÍCIA I PAU

«Catalunya no perd diners amb Espanya»

Des del món de la solidaritat, l'economista Arcadi Oliveres demana als partits polítics més interès per l'augment de la pobresa a Catalunya. Tot i declarar-se independentista i reclamar el concert econòmic, està convençut que Catalunya no té cap dèficit econòmic amb Espanya

transició i autonomies
La transició es va fer malament. Suárez es va equivocar amb
el «café para todos», i d'aquí vénen els problemes actuals
abstenció i desafecció
A banda del menfotisme,
el problema és que el poder polític ha avortat tota iniciativa participativa de la societat civil

Arcadi Oli­ve­res (Bar­ce­lona, 1945) és pro­fes­sor d'eco­no­mia apli­cada a la UAB i acti­vista social 24 hores al dia. El seu com­promís l'ha obli­gat a assu­mir durant anys un munt de càrrecs en el món de la soli­da­ri­tat: ara és pre­si­dent de Justícia i Pau i de la Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal de la Pau. Fins fa quinze dies diri­gia el Con­sell Català del Foment de la Pau.

–Vostè no ha mili­tat mai en cap par­tit polític, però està en política des de prin­cipi dels anys 60.
–«Rei­vin­dico fer política des de fora, tot i que esti­gui lluny de la presa de deci­si­ons. Puc pres­si­o­nar dipu­tats o regi­dors, però no pren­dre deci­si­ons. Algú m'ha dit que això és fer política des de fora.»
–No l'han temp­tat mai amb càrrecs polítics?
–«Un sol cop. Els d'Ini­ci­a­tiva em van dema­nar fa molts anys que anés com a número 2 al Congrés dels Dipu­tats, però vaig dir que no. Jo no volia tre­ba­llar amb cap par­tit polític ni entrar en aquest món.»
–El pre­o­cupa l'abs­tenció elec­to­ral i el dis­tan­ci­a­ment dels polítics res­pecte a la ciu­ta­da­nia?
–«L'abs­tenció és greu. Però cal anar a l'arrel. La gent no par­ti­cipa en comi­cis per dos pos­si­bles motius: pri­mer, per men­fo­tisme o manca d'interès, i segon, perquè el poder polític ha avor­tat tota ini­ci­a­tiva par­ti­ci­pa­tiva de la soci­e­tat civil.»
–Per exem­ple?
–«Quan la gent ha vol­gut par­ti­ci­par més enllà de les elec­ci­ons, els governs els ha tallat les ales. No ens van dei­xar fer un referèndum sobre el deute extern i van posar mol­tes difi­cul­tats a la cam­pa­nya Som lo que sem­brem al Par­la­ment. En tots els anys de democràcia, no s'ha apro­vat mai ni una sola ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar.»
–Des de Justícia i Pau o, en gene­ral, les ONG, què dema­nen ara als polítics cata­lans?
–«El que ens pre­o­cupa sobre­tot és la justícia social. Quan visi­tem Mon­ti­lla, Saura o Carod, és per rei­vin­di­car millors con­di­ci­ons de vida per als immi­grants, els que no tenen sos­tre, els deso­cu­pats o els pre­sos. En defi­ni­tiva, per la dig­ni­tat de les per­so­nes. Aquesta justícia social ha de tenir una dimensió mun­dial, i per això pro­mo­vem cam­pa­nyes per dema­nar que la Gene­ra­li­tat doni el 0,7% a coo­pe­ració. El pri­mer govern de Pujol no creia que la coo­pe­ració fos com­petència de la Gene­ra­li­tat, però al final, l'any 85, vam convèncer CiU per donar les pri­me­res aju­des al Ter­cer Món.»
–I des del paci­fisme?
–«La segona pota és la defensa dels valors de pau i no-violència, i l'exigència del des­ar­ma­ment. Tot i això, la majo­ria de deci­si­ons sobre guer­res i des­pesa mili­tar es pre­nen a Madrid, al Minis­teri de Defensa.»
–Però la minis­tra de Defensa actual és cata­lana i del PSC. Com valora la seva tasca?
–«No m'importa tant la per­sona: a Chacón l'han col·locada allà, i jo no m'hi fico, amb la seva actu­ació. El que és aber­rant és el Minis­teri de Defensa en si mateix: té una des­pesa extra­or­dinària de 51 mili­ons d'euros al dia; fa publi­ci­tat hipòcrita mos­trant-se com a garant de la tasca huma­nitària tot i que només poden sor­tir a l'estran­ger 7.000 dels seus 140.000 sol­dats; poten­cia una inves­ti­gació mili­tar per­versa men­tre la indústria espa­nyola exporta milers d'armes al Ter­cer Món. Això és enga­nyar l'opinió pública. És greu.»
–Quin és, per vostè, el pro­blema més greu de Cata­lu­nya ara per ara?
–«La pobresa.»
–Creu que l'eix esquerra-dreta ha estat des­plaçat per l'eix naci­o­nal al debat polític?
–«Sí. La famosa qüestió de l'Esta­tut, que encara cueja, ha pro­vo­cat que en par­les­sin i molt. Els mit­jans de comu­ni­cació han dedi­cat mol­tes més línies a ana­lit­zar les qüesti­ons iden­titàries i la relació amb Madrid que a l'empo­bri­ment dels cata­lans.»
–Per això es demana el finançament, no?
–«L'única res­posta per a Cata­lu­nya és el con­cert econòmic. Em baso en el prin­cipi de sub­si­di­a­ri­e­tat: si una cosa la pots fer a nivell infe­rior, no cal fer-la en el supe­rior. Cata­lu­nya hau­ria de recap­tar els seus impos­tos i després ser solidària amb l'Estat.»
–Com a eco­no­mista, és crític amb el dèficit fis­cal de la Gene­ra­li­tat?
–«Tenim un gran dèficit fis­cal, però no tenim dèficit en gene­ral. He cal­cu­lat que Cata­lu­nya no perd diners en el tracte amb Espa­nya. Quan par­lem de les rela­ci­ons econòmiques entre el Nord i el Sud, denun­ciem el comerç injust, l'apro­fi­ta­ment de la feina dels immi­grants, el deute ecològic... i això s'ha d'apli­car a les rela­ci­ons Cata­lu­nya-Espa­nya. Hi ha una sèrie de trans­ferències que no són fis­cals però que cal valo­rar. Per exem­ple, Cata­lu­nya paga més impos­tos, però Espa­nya ens ha donat durant 30 anys tres mili­ons de tre­ba­lla­dors que havien rebut la seva for­mació edu­ca­tiva a càrrec dels comp­tes de Cas­te­lla, Anda­lu­sia o Galícia. Això és un dona­tiu econòmica­ment molt relle­vant. Quan un engi­nyer de l'Índia va a tre­ba­llar a Micro­soft, denun­ciem que la fuga de cer­vells empo­breix l'Índia i millora l'eco­no­mia dels Estats Units, però ho obli­dem quan un engi­nyer gallec ve a tre­ba­llar a la indústria cata­lana.»
–Cata­lu­nya perd o gua­nya, comer­ci­al­ment, din­tre de l'Estat?
–La balança comer­cial amb l'estran­ger de Cata­lu­nya és defi­citària: ven menys del que importa. Però cobreix el dèficit amb el mer­cat espa­nyol: ven més a Espa­nya del que Cata­lu­nya hi com­pra. Tant si ens agrada com si no, quan Extre­ma­dura com­pra pro­duc­tes cata­lans ens aporta plusvàlues.»
–Els cata­lans pobres hi sur­ten per­dent més amb el dèficit fis­cal que els espa­nyols més pobres?
–«Per això vull que Cata­lu­nya cobri els seus impos­tos i, amb una fis­ca­li­tat pro­gres­siva, paguin més els cata­lans rics que els cata­lans pobres. Seríem més equi­ta­tius. I després, ja nego­ci­a­rem la quota voluntària a pagar a l'Estat, com fa el País Basc.»
–Sec­tors soci­als sobi­ra­nis­tes cre­uen que el pro­blema és que la tran­sició no ha cul­mi­nat a Cata­lu­nya?
–«La tran­sició es va fer molt mala­ment a tot Espa­nya. El pri­mer pro­blema és no haver pro­cla­mat la República. I el segon és que ins­ti­tu­ci­ons com la justícia i l'exèrcit han seguit els prin­ci­pis fran­quis­tes. A l'exèrcit, per exem­ple, no s'hi sent ni una paraula en català. Adolfo Suárez es va equi­vo­car amb la idea del café para todos, i d'aquí vénen els pro­ble­mes autonòmics d'ara a l'Estat.»
–Com solu­ci­o­na­ria el con­flicte per l'encaix de Cata­lu­nya a l'Estat?
–«Sóc inde­pen­den­tista, però aquesta qüestió no és la que més em pre­o­cupa.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.