JOSÉ ZARAGOZA ALONSO

SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DEL PSC

«Ens agradaria tenir majoria, però tenim una posició política per governar en minoria»

Després de set anys de tripartit, el PSC aspira a comandar la Generalitat en solitari passades les eleccions. José Zaragoza assegura que tenen prou experiència i capacitat de pactes per poder-ho fer en minoria, si cal. Contraposa el PSC i CiU en tot i acusa la federació de conformisme

La contraposició amb ciu
CiU no ha molestat mai Espanya; en canvi, el PSC, sí. Hem anat al fons de la relació Catalunya-Espanya. El que l'ha plantejat, i les reformes per canviar-la, ha estat el PSC, no CiU. Ells són radicals verbals i nosaltres, moderats de fets, els que canviem el fons de les coses
la cursa electoral
El PSC és una tortuga, lenta però segura, i CiU és la llebre, que exhibeix coses que no compleix
«fatigada», segons maragall
Tenim l'aspiració de tenir prou suport per governar en solitari, això és el que ha dit el conseller
la designació de montilla
A Mas, Sánchez-Camacho, Puigcercós i Herrera els toca fer campanya; a Montilla, governar
Temps difícils, gent seri­osa no és un lema poc espe­rançador en l'actual con­text?
–«Des­criu una rea­li­tat. Estem pas­sant temps difícils, amb una crisi econòmica mun­dial, i això exi­geix polítiques dife­rents de quan estàs en temps d'expansió, sobre­tot des d'un punt de vista de les esquer­res. Hem de defen­sar les polítiques soci­als, els més dèbils, i per això calen polítiques seri­o­ses. És una manera de com­por­tar-nos que s'adiu molt amb el per­fil i la per­so­na­li­tat del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat. És una per­sona seri­osa, res­pon­sa­ble i sen­sata. La gent sap que en pot espe­rar seri­o­si­tat, res­pos­tes, solu­ci­ons per afron­tar els pro­ble­mes, que no es dis­traurà amb coses que no toquen.»
–Es con­tra­posa al de CiU, Començar il·lusi­ona, que apel·la als sen­ti­ments...
–«CiU sem­pre fa unes cam­pa­nyes que no es cor­res­po­nen amb la rea­li­tat del país. El 2006 en va fer una de molt agres­siva i nega­tiva, van arri­bar a la con­clusió que això els havia anat mala­ment, i ara fan tot al con­trari. Recordo que van cri­ti­car molt la nos­tra de La Cata­lu­nya opti­mista, que fem nos­tra, perquè són temps difícils però som opti­mis­tes. La nos­tra és una frase que lliga molt amb les polítiques de l'esforç de Churc­hill: en temps de difi­cul­tat s'ha d'apor­tar feina, com­promís, esforç, sacri­fici i con­fiança en el futur. CiU fa les cam­pa­nyes pen­dent d'una res­posta psi­cològica. El 2003 van pen­sar que havien per­dut pel pacte amb el PP i el 2006 van anar al notari. El 2006 van pen­sar que havien per­dut per haver fet una cam­pa­nya nega­tiva i ara fan una cam­pa­nya de broma. No tenen res a veure amb el que passa al país, sinó amb els seus com­ple­xos i pro­ble­mes.»
–Con­ti­nu­a­ran amb aquest to en la pre­cam­pa­nya?
–«Tenim tot un dis­curs cohe­rent, que és La Cata­lu­nya opti­mista, La Cata­lu­nya que sap on va, Cons­truïm Cata­lu­nya amb fets i Temps difícils, gent seri­osa... Tot és un mateix relat, un com­por­ta­ment d'una gent que tre­ba­lla per al seu país, que està afron­tant els pro­ble­mes del país, que no els defuig. Aquesta és la diferència amb CiU: men­tre que el PSC afronta els pro­ble­mes, Con­vergència els aparca. La seva política és ‘ara no toca, això'. Es cor­res­pon amb els dos tipus de cam­pa­nya: la nos­tra, basada en la rea­li­tat, i la seva, en futurs gla­mu­ro­sos i coses irre­als.»
–En el vídeo que van rega­lar al pre­si­dent Mon­ti­lla se situen en segona posició; els ser­veix d'estratègia per mobi­lit­zar?
–«El va fer una per­sona que té relació amb ell, i ens va fer gràcia. El vídeo, d'una manera diver­tida, mos­tra que estem en una situ­ació difícil i que només te'n surts si tre­ba­lles. Al final, les coses no estan dites fins que no arri­bes a la meta. Jo uti­litzo la faula de la lle­bre i la tor­tuga: sur­ten a córrer i la lle­bre tota l'estona fa exhi­bi­ci­ons de la seva rapi­desa i parla de les coses que farà, i no fa res; la tor­tuga sap on vol anar, i hi va. Aquesta és la des­cripció: el PSC és una tor­tuga, lenta però segura, i CiU és com la lle­bre, un par­tit que tota l'estona fa exhi­bi­ci­ons de coses que mai no es com­plei­xen.»
–Les parau­les d'Ernest Mara­gall que Cata­lu­nya està «fati­gada» de tant de tri­par­tit han pro­vo­cat males­tar al PSC; què en pensa?
–«Som un par­tit que vol gover­nar sol, és la nos­tra ambició. El que diu el con­se­ller es cor­res­pon amb el que pensa el PSC, però seran els ciu­ta­dans, els que deci­di­ran. Fa set anys que piquem pedra, tre­ba­llant molt inten­sa­ment per al país, i ens agra­da­ria poder desen­vo­lu­par el nos­tre pro­jecte polític sols. Si fem la llista dels rep­tes que el país ens ha posat al davant en els dar­rers mesos, nosal­tres els hem anat solu­ci­o­nant tots. Hem fet la pri­mera llei d'edu­cació en trenta anys, hem apro­vat el finançament, tenim l'apli­cació de l'Esta­tut en el tema d'infra­es­truc­tu­res... Tenim l'aspi­ració d'obte­nir prou suport per gover­nar en soli­tari, i això és el que ha expres­sat el con­se­ller.»
–Les enques­tes no donen aquesta pos­si­bi­li­tat...
–«Les enques­tes del 2006 deien que la lle­bre anava al davant, i resulta que al final no va arri­bar. El que deno­ten és que estem en temps de crisi i que tot està obert, i que han apa­re­gut mol­tes for­ces a l'opo­sició que deno­ten que no està sòlida. Que els lide­rat­ges del senyor Mas i la senyora Sánchez-Camacho no con­ven­cen i que hi ha mol­tes per­so­nes a les quals agra­da­ria ocu­par el seu lloc. La gent, quan arribi el moment, bus­carà la per­sona que li doni més con­fiança. La bata­lla de la con­fiança i la seri­o­si­tat, el pre­si­dent Mon­ti­lla la gua­nya de molt.»
–Alguns diri­gents adme­ten en pri­vat que la marca del tri­par­tit està esgo­tada...
–«El que es diu és que estem aca­bant un man­dat que vam plan­te­jar i que ha donat molt bon resul­tat, i que el ciu­tadà amb el seu vot haurà de deci­dir. Sobre­tot en una època de can­vis, econòmics, de model social, i això fa que tot­hom refle­xi­oni.»
–Les refor­mes abor­da­des ja des del pri­mer tri­par­tit han des­gas­tat la coa­lició?
–«No, som un par­tit refor­mista i hem fet refor­mes d'estat. Els can­vis reals, no con­jun­tu­rals, els ha fet el PSC. CiU sem­pre s'ha con­for­mat amb el model que hi havia. Ha con­vis­cut amb l'Esta­tut del 78 sense cap pro­blema, no ha plan­te­jat cap rei­vin­di­cació, les trans­ferències que ha accep­tat han estat totes con­jun­tu­rals, no defi­ni­ti­ves. CiU no ha moles­tat mai Espa­nya; en canvi, el PSC, sí. La reacció que hi ha hagut de la dreta espa­nyola des que el PSC governa a Cata­lu­nya, no hi va ser amb CiU, perquè ja els anava bé. Nosal­tres hem anat al fons de la relació Cata­lu­nya-Espa­nya. El par­tit que l'ha plan­te­jat i les refor­mes per can­viar-la ha estat el PSC, no CiU. Con­vergència sem­pre ha prac­ti­cat un radi­ca­lisme ver­bal que no s'acom­pa­nya amb una actu­ació real. Ells són radi­cals ver­bals i nosal­tres, mode­rats de fets, que són els que can­vien de veri­tat el fons de les coses. Les del PSC són refor­mes defi­ni­ti­ves, que no tenen marxa enrere. Per això, des del PSC moles­tem la dreta espa­nyola, i CiU ja li va bé.»
–El PP és l'únic par­tit amb el qual des­car­ten cap pacte?
–«Amb el PP, és impos­si­ble, perquè ha anat en con­tra de l'Esta­tut, que per a nosal­tres és la reforma fona­men­tal que ens per­met avançar en el fede­ra­lisme. Som els únics que vam pro­po­sar-ne la reforma i el vam apro­var, i som els que l'estem des­ple­gant i defen­sant. El PP està fent una estratègia en con­tra pre­sen­tant-hi recurs al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, reco­llint fir­mes per a una con­sulta... És el PP, el que ha fet una ofen­siva con­tra Cata­lu­nya, que pre­senta recur­sos a unes coses aquí i que no ho fa a Anda­lu­sia... Per això és impos­si­ble, perquè ha deci­dit fer de Cata­lu­nya un camp de bata­lla amb la resta d'Espa­nya. No ente­nem que hi hagi par­tits que diguin que no hi ha cap pro­blema per pac­tar amb el PP com diu el senyor Mas.»
–I un pacte amb CiU?
–«Amb CiU no és impos­si­ble però és impro­ba­ble. Perquè són pro­jec­tes alter­na­tius, les dues mane­res de veure el país, els uns des de la banda con­ser­va­dora i els altres des de la banda pro­gres­sista. En un país nor­mal, només en una situ­ació d'excep­ci­o­na­li­tat, es podria donar. No crec que sigui el cas.»
–Si el TC retallés l'Esta­tut, seria una situ­ació d'excep­ci­o­na­li­tat?
–«Pri­mer hem de veure quina sentència hi ha. No hem de caure en errors infan­tils i reac­ci­o­nar davant una sentència que no conei­xem. Estem con­vençuts que l'Esta­tut és cons­ti­tu­ci­o­nal, per això el vam votar, nosal­tres i tots els soci­a­lis­tes espa­nyols.»
–Les bara­lles d'ERC i ICV per­ju­di­quen l'esta­bi­li­tat del govern?
–«No. El govern gua­nya totes les vota­ci­ons. Té un pla, que aplica fil per randa, i el balanç de gestió és molt posi­tiu. El que passa és que aquí hem estat acos­tu­mats a uns models de gover­nar una única coa­lició. Els par­tits que gover­nen tenen ide­o­lo­gies dife­rents, això és el més nor­mal a Europa. En una democràcia par­la­mentària, els par­tits han de bus­car els punts de vista en comú. És nor­mal que els diri­gents dels par­tits tin­guin punts de vista dife­rents, però això no ha d'afec­tar les deci­si­ons del govern. El govern de Cata­lu­nya ha donat esta­bi­li­tat, perquè tenim majo­ria par­la­mentària. La sen­sació que tens és que les úniques alter­na­ti­ves que es plan­te­gen a un govern tan sòlid com aquest són en mino­ria, tal com governa el PSOE a Espa­nya.»
–Pre­ve­uen la pos­si­bi­li­tat de gover­nar en mino­ria?
–«Ens agra­da­ria tenir una majo­ria par­la­mentària, però, si no, cre­iem que tenim una posició política que ens per­met gover­nar en mino­ria com es fa a Espa­nya. No és tan fort com un govern de coa­lició, però cre­iem que tenim prou experiència i capa­ci­tat de pac­tes per fer-ho. Ho hem fet mol­tes vega­des i en mol­tes admi­nis­tra­ci­ons.»
–Quan desig­na­ran can­di­dat José Mon­ti­lla?
–«Quan toqui. S'entén que la resta de par­tits polítics, que no tenen res més a fer, ja ho hagin fet. Els senyors Mas, Sánchez-Camacho, Puig­cercós i Her­rera no tenen res­pon­sa­bi­li­tats de govern, però el pre­si­dent ha de gover­nar fins que es con­vo­quin les elec­ci­ons, i més en aquests temps difícils. Quan arribi el moment i es con­vo­quin les elec­ci­ons, s'obrirà el procés d'elecció de can­di­dats a través de primàries, i ell deci­dirà si es vol tor­nar a pre­sen­tar, i el par­tit, si vol que ho torni a fer. A Mas, Sánchez-Camacho, Puig­cercós i Her­rera, els toca fer cam­pa­nya, i al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, gover­nar.»
–Con­si­de­ren l'esce­nari d'elec­ci­ons anti­ci­pa­des?
–«No hi ha cap motiu per fer-ho. Però com diu el Pre­si­dent, ell no ha renun­ciat a la seva potes­tat de con­vo­car-les quan con­si­deri que és bo per al país.»
–Temen que la gestió de la crisi per part del PSOE els afecti? Una de les cares visi­bles és el senyor Cor­bacho...
–«Estem en un temps de difi­cul­tat, i un govern s'ho pot mirar i no fer res o actuar i pren­dre deci­si­ons, algu­nes de polèmiques. I aquest està pre­nent mesu­res. El que t'estra­nya és que l'opo­sició s'ho miri i no plan­tegi res con­cret, no dic parau­les bui­des. El PP ha plan­te­jat que s'abai­xin els impos­tos als rics, i CiU, que s'ha d'aba­ra­tir l'aco­mi­a­da­ment; nosal­tres hi estem en con­tra.»
–I la manera com s'han comu­ni­cat...
–«Hem tin­gut una set­mana pas­sada de con­fusió, el mateix govern ho ha admès. Hi ha hagut docu­ments que s'han entès com a pro­pos­tes per apro­var per part del govern que només eren per deba­tre al Pacte de Toledo. És evi­dent que l'expli­cació s'ha fet mala­ment, perquè la gent ha entès coses que no eren les que es plan­te­ja­ven. El govern ha rec­ti­fi­cat i no ha per­dut els ner­vis.»
–L'oferta de pacte d'estat de CiU els per­ju­dica?
–«Tant de bo fos de veri­tat! El pro­blema és que no diu res, i el que plan­teja és aba­ra­tir l'aco­mi­a­da­ment. És una oferta buida de con­tin­gut. A Cata­lu­nya, el que fa és al con­trari. Tinc la sen­sació que s'ha dei­xat empor­tar pel senyor Duran, que, per cert, amb qui s'ha vist és amb Rajoy. És una pro­posta mediàtica amb una pro­posta de fons inac­cep­ta­ble.»
–Temen la pro­li­fe­ració de can­di­da­tu­res?
–«Sem­pre hem defen­sat que qual­se­vol que vul­gui fer política ho faci i hi par­ti­cipi. Com va dir Miquel Iceta a Joan Laporta: ben­vin­gut al club.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.