Els partits, percebuts com els més corruptes

Una enquesta del CEO conclou que els catalans ja els ho consideraven molt abans del «cas Millet» i l'operació Pretòria

Els par­tits polítics no sur­ten ben parats de l'enquesta del CEO –depe­nent del Depar­ta­ment d'Eco­no­mia– que, per pri­mer cop, va pre­sen­tar un estudi sobre la per­cepció de capi­tal social a Cata­lu­nya, és a dir, sobre la manera com s'estruc­tu­ren les xar­xes soci­als i la con­fiança que des­per­ten, així com la par­ti­ci­pació i coo­pe­ració en dife­rents àmbits, entre d'altres. I abans que sor­tis­sin a la llum fets de pre­sumpta cor­rupció com ara el cas Millet i l'ope­ració Pretòria –el tre­ball es va fer el febrer d'aquest any– els ciu­ta­dans ja veien les for­ma­ci­ons com la ins­ti­tució més cor­rupta. Més del 84% dels enques­tats cre­uen que es regis­tra molta (un 28,8%); bas­tant (un 45,7%) o poca (9,8%) cor­rupció, i els que cre­uen que no n'hi ha gens es que­den en un 11% per cent.

L'estudi situa el govern espa­nyol en el segon lloc d'aquest par­ti­cu­lar rànquing de per­cepció dels ens més cor­rup­tes, amb un 75,8% dels cata­lans que pensa que n'hi ha, i el català no se salva del ter­cer, amb gai­rebé un 71%. Els ajun­ta­ments, al seu torn, se situen en sisena posició. A l'altre cos­tat, les ins­ti­tu­ci­ons amb més sim­pa­tia són les orga­nit­za­ci­ons benèfiques, les ONG i els mit­jans de comu­ni­cació.

Ni els par­tits en gene­ral ni els polítics en par­ti­cu­lar superen la prova del cotó fluix. L'enquesta també con­clou que els diri­gents de les for­ma­ci­ons des­per­ten una nul·la con­fiança. Un 63/% dels cata­lans no els en tenen cap i un 18,4% poca; una majo­ria acla­pa­ra­dora davant del 15,7% que con­fien prou en els polítics. Els cata­lans tam­poc no con­fien en els cos­sos mili­tars, ni en els sacer­dots ni les reli­gi­o­ses. Men­tre que met­ges i per­so­nal sani­tari en gene­ral, mes­tres, científics, peri­o­dis­tes i cos­sos poli­ci­als són, per aquest ordre, els que tenen més cre­di­bi­li­tat, sem­pre segons el CEO. Empre­sa­ris i fun­ci­o­na­ris obte­nen un apro­vat pelat.

Indi­vi­du­a­lis­tes

L'enquesta també fa una radi­o­gra­fia de la soci­e­tat cata­lana. El resul­tat, segons el direc­tor del CEO, Gabriel Colomé, és que és cada cop menys par­ti­ci­pa­tiva i asso­ci­a­tiva, cosa que con­trasta amb el que històrica­ment havia estat. Les xifres de no par­ti­ci­pació superen el 70% en tots els casos. I els cata­lans que opten per impli­car-se ho fan en asso­ci­a­ci­ons de caràcter espor­tiu, lúdic i cul­tu­ral, en comp­tes de les sin­di­cals o polítiques.

«Som una soci­e­tat una mica tan­cada, de con­tenció», apun­tava Colomé, i cer­ti­fi­cava algu­nes simi­li­tuds amb «els pro­tes­tants dels Països Bai­xos; som menys medi­ter­ra­nis i més del mar del nord, d'estar a casa i en espais pri­vats, i menys d'esfera pública i de car­rer».

També ho deia arran de les dades refe­rents a la comu­ni­cació fami­liar. Un 70% dels cata­lans manté relació regu­lar amb parents amb els quals no viu. I la mei­tat creu que té entre una i deu amis­tats pròximes i més d'un 20% eleva la xifra d'amics a entre 11 i 20. Des­taca que més de la mei­tat dels enques­tats –un 62%– no té amis­tat amb per­so­nes d'altres naci­o­na­li­tats, races o ètnies.

Duran creu que la desafecció ve de lluny

efe

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va desvincular ahir el cas Millet i l'operació Pretòria del desprestigi de la política i la separació existent entre polítics i ciutadans. En la seva carta web setmanal als militants socialcristians, Duran i Lleida creu que la distància «ve de lluny i està motivada per diverses raons», que deslliga dels dos grans escàndols polítics arran dels casos de presumpta corrupció que ha viscut últimament Catalunya. Tot i que reconeix que el que ha passat fa que «plogui sobre mullat». El diagnòstic que fa el líder d'Unió Democràtica és que la gent està «farta» que els polítics «s'acusin els uns als altres» i que converteixin els adversaris polítics en un «objectiu de destrucció». Duran i Lleida va reclamar un «canvi de mentalitat» per fer del diàleg entre formacions, tot i que oposades, la «principal divisa de la política».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.