Més de 3.000 joves pertanyen a bandes llatines a Catalunya

Els Mossos alerten de l'activitat d'aquests grups, després que el setembre fossin assassinats dos nois

El 8 de setem­bre un noi de 19 anys de naci­o­na­li­tat boli­vi­ana va morir a l'hos­pi­tal després de rebre diver­sos gani­ve­ta­des a la sor­tida d'una dis­co­teca de la Zona Hermètica de Saba­dell. Pocs dies després, al parc de la Mar­quesa de l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, un altre jove, de 21 anys i de naci­o­na­li­tat equa­to­ri­ana, va morir d'un tret al tòrax quan estava acom­pa­nyat de la seva xicota. Els dos assas­si­nats van fer sal­tar de nou les alar­mes de la implan­tació de les ban­des lla­ti­nes a Cata­lu­nya, sobre­tot a l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, ja que, segons fonts dels Mos­sos, totes dues vícti­mes esta­rien rela­ci­o­na­des amb aquests grups. Els Mos­sos aler­ten de l'incre­ment de la presència d'aques­tes ban­des i de l'acti­vi­tat delic­tiva que s'hi asso­cia. «No només són les agres­si­ons: cada vegada més es finan­cen amb el tràfic de droga», aler­ten els Mos­sos. «El ciu­tadà no apre­cia l'acti­vi­tat d'aques­tes ban­des, perquè es mouen en deter­mi­nats ambi­ents i les agres­si­ons es pro­du­ei­xen sem­pre entre mem­bres de ban­des rivals», expli­quen les matei­xes fonts.

Mar­ca­des per l'orgull

Les ban­des ofe­rei­xen als qui en són mem­bres una doble pro­tecció. El fet de pertànyer a una banda els pro­te­geix d'altres grups rivals, perquè si una banda n'agre­deix una altra, la revenja està asse­gu­rada, ja que un dels trets que dis­tin­geix aques­tes tri­bus urba­nes és l'orgull, que és el motiu de la majo­ria d'agres­si­ons i bara­lles. El grup ofe­reix també un arre­la­ment que molts mem­bres de les ban­des –fills de la immi­gració lla­ti­no­a­me­ri­cana dels anys 90– no tenen a Cata­lu­nya.

Símbols iden­ti­fi­ca­tius

La manera de salu­dar-se, els colors, la manera de ves­tir, l'argot, el número de la sort..., tots aquests són símbols que iden­ti­fi­quen cadas­cuna de la ban­des. A més dels símbols, totes seguei­xen una mena de regla­ment que els marca les nor­mes de con­ducta i els obliga a seguir unes direc­trius, com ara les pro­ves que es fan als joves que volen ingres­sar al grup.

Els espais públics –parcs, pla­ces– són llocs de tro­bada i també iden­ti­fi­quen la banda, perquè mar­quen el ter­ri­tori que volen fer seu. Això explica per què el parc de la Pegaso de Bar­ce­lona, al barri de la Sagrera, és ano­me­nat pels Ñetas com La Cuna d'Europa. El parc del Clot és ocu­pat pels Latin Kings, i el dis­tricte de Ciu­tat Vella és ter­ri­tori dels Mara Sal­va­trucha i dels Black Pant­hers, dues ban­des que han gua­nyat pes els últims anys. D'altres ban­des que s'han esta­blert a Cata­lu­nya són els Tri­ni­ta­rios, els Crips i els Blo­ods.

Bandes amb història

Va ser als anys 70 i 80 quan les bandes llatines van expandir-se als Estats Units i a l'Amèrica Llatina. Els inicis dels Latin King se situen a la zona de Chicago als anys 40. Va néixer com una organització social de porto-riquenys que de mica en mica es van anar estenent pels Estats Units amb l'objectiu de donar suport als immigrants llatins que hi arribaven. Els anys 70, però, membres de l'organització es van començar a relacionar amb xarxes de narcotràfic. Els anys 80 es va crear, des de dins de la presó The Almighty Latin King Nation (la totpoderosa nació de reis i reines llatins), i van elaborar les regles que els membres de l'organització havien de seguir. Una dècada més tard els Latin King ja havien aconseguit tenir ramificacions arreu dels EUA. Els primers passos dels Ñetas van començar els anys 70 a les presons de Puerto Rico per protegir els seus membres de les bandes rivals. D'altres bandes, com la de Los Trinitarios, també van començar a les presons, en aquest cas per defensar els drets dels dominicans a les presons dels EUA. D'aquests orígens prové la llegenda que els vincula amb la delinqüència. Els Latin King –amb el nom d'Associació Cultural de Reis i Reines Llatines de Catalunya– i els Ñetas es van legalitzar a Barcelona el 2005.

Poca formació policial

El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) ha denunciat la poca formació que es dóna als Mossos per afrontar el fenomen de les bandes llatines. «Es necessita més gent especialitzada per afrontar l'increment de les bandes llatines», assenyala David Miquel, portaveu del SPC. Per això fan «un toc d'atenció» al Departament d'Interior perquè reconegui que el fenomen de les bandes existeix a Catalunya, i perquè hi destinin més recursos humans i materials, sobretot a les unitats que es dediquen a la seguretat ciutadana, que són les que tenen més contacte directe amb aquestes bandes, que freqüenten places i parcs. En aquest sentit, el sindicat reclama poder tenir contacte amb policies que fa anys que conviuen amb aquesta problemàtica, com ara l'FBI, i que hi hagi més «coordinació entre els diferents cossos policials».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.