Batuda policial sense precedents a Mataró contra la màfia xinesa i els tallers il·legals

Prop de 750 agents irrompen de manera coordinada en 72 locals i detenen prop de 40 persones per explotació laboral

Locals petits, fos­cos, sense ven­ti­lació ni les mínimes con­di­ci­ons d'higi­ene. En aquests espais com aquest tre­ba­lla­ven amun­te­gats cen­te­nars de per­so­nes d'ori­gen xinés per una màfia que els obli­gava a fer jor­na­des labo­rals de més de quinze hores sense des­cans. Molts dels tre­ba­lla­dors vivien en el mateix taller on es dedi­ca­ven a cosir peces de roba per una mínima com­pen­sació econòmica, cosa que després per­me­tia els empre­sa­ris a col·locar el gènere al mer­cat a molt baix preu.

La lògica dels tallers il·legals va endur-se ahir un fort revés a Mataró, on els Mos­sos d'Esqua­dra van rea­lit­zar la batuda més espec­ta­cu­lar en la història d'aquest cos poli­cial. Fins a 750 agents es van des­ple­gar pels racons del bar­ris de Cer­da­nyola, el Pla d'en Boet, Eixam­ple i l'Havana i van entrar de manera coor­di­nada, tots a dos quarts de deu del matí, en els 72 immo­bles prèvia­ment loca­lit­zats en una feina d'inves­ti­gació coor­di­nada amb la Fis­ca­lia Espe­cial con­tra el crim orga­nit­zat. que es remunta mesos enrere.

El matí va ser llarg i la forta pre­sen­cia poli­cial va aixe­car la curi­o­si­tat dels veïns. Els escor­colls van ser i no va ser fins a pri­mera hora de la tarda que van començar a sor­tir els pri­mers detin­guts. En total seran quasi una qua­ran­tena les per­so­nes que pas­sa­ran a dis­po­sició del Jut­jat d'Ins­trucció número 2 de Mataró acu­sats de diver­sos delic­tes con­tra els drets dels tre­ba­lla­dors i el tràfic de per­so­nes. Des del Prat del Llo­bre­gat, el con­se­ller d'Inte­rior, Joan Saura, elo­gi­ava la tasca del cos. «És una mos­tra de l'eficiència i de la pro­fes­si­o­na­li­tat dels Mos­sos davant del crim orga­nit­zat». uns elo­gis que arri­ben tan sols un dia després que els sin­di­cats poli­ci­als insi­nu­es­sin al con­se­ller que hau­ria de dei­xar el càrrec per no con­fiar en el cos.

Treballen per pagar un deute a la xarxa

adrià gala

Gent provinent de zones pobres de la Xina i que arriben a l'Estat amb la creença que hi trobaran un treball. Aquest és el perfil majoritari dels xinesos captats per les xarxes d'explotació de treballadors establertes a Catalunya, segons expliquen des de la Policía Nacional. Aquests grups operen sobretot a la zona del Barcelonès i el Maresme, i habitualment es dediquen a dos negocis: als tallers tèxtils il·legals i, darrerament, també a la prostitució. Primer enganyen les víctimes perquè vinguin i després els demanen entre 3.000 i 10.000 euros pel cost del viatge. Com que no ho poden pagar, les víctimes –que a més estan en situació irregular– queden en mans de les xarxes, que els obliguen a fer jornades laborals de més de dotze hores a canvi d'una quantitat de diners mínima. La xarxa, a més, els vigila i els prohibeix la sortida del taller, fet que els obliga a dormir al centre de treball. «El cercle viciós», com ho defineixen fonts policials, es completa amb les multes que a vegades imposen als treballadors, que dificulten encara més el pagament del deute. Pocs aconsegueixen sortir de les xarxes i la majoria no denuncia els fets. «Els amenacen de fer mal a les seves famílies si expliquen qualsevol cosa», asseguren representants de la policia, que defineixen la comunitat xinesa com una de les més «hermètiques».

D'altra banda, Joana Yeye, vocal de l'entitat Comerços del Fondo, va demanar «igualtat» a la policia. «Conec empresaris d'aquí que tenen treballadors il·legals i a ells no els detenen.» També va negar que existeixi «una màfia» i va assegurar que la gent que treballa en els tallers ho fan pels diners.

«Cada dia descarregaven una furgoneta»

La forta presència policial va alterar ahir la rutina diària del barri treballador de Cerdanyola, un dels que tenen un índex més alt d'immigració a la capital maresmenca. A cada cantonada hi havia aparcat un furgó dels Mossos, i en molts portals, agents uniformats –alguns amb passamuntanyes– assenyalaven quins eren els immobles que s'estaven escorcollant. La zona més conflictiva era la que conformen els carrers Rosselló, València, Verge de la Paloma i Jaume I, on, a banda dels periodistes, centenars de veïns s'agrupaven al carrer per intentar descobrir més detalls de l'operació. «Fa prop de 25 anys que en aquest barri es treballa clandestinament», explicava el vocal d'Alternativa Veïnal, Antonio Ruiz. Aquest líder veïnal, que es va presentar com a alcaldable en les dues darreres eleccions municipals, admetia que mai havia presenciat una resposta policial tan contundent. Depenent a qui es preguntava, els ànims estaven més o menys encesos. «Són gent molt discreta, cada dia descarregaven una furgoneta amb material i l'entraven al taller, però per la resta no t'adonaves que hi eren», comentava Juan Párrega, que viu al carrer Montcada, al costat d'un dels locals escorcollats. «Entren i surten constantment, a vegades fins i tot sense roba; és una vergonya que passi això», s'exclamava, en canvi, Isabel Álvaro, una veïna força coneguda al barri, que ahir es desplaçava amb els periodistes per presenciar en directe la sortida dels detinguts. De fet, aquesta va ser una pràctica comuna entre bona part dels veïns que, quan la policia va treure un dels presumptes explotadors d'un pis del carrer Pere III el Cerimoniós, van propinar un sonor aplaudiment. Els crits i les valoracions amb tocs xenòfobs tampoc hi van faltar. Per la seva banda, el president de l'associació de veïns del barri de Cerdanyola, Juan Sánchez, valorava positivament l'actuació. «Ja era hora que s'intervingués», va afirmar el màxim responsable de l'entitat, que va assegurar que en aquests tallers s'hi treballa en condicions infrahumanes. Segons va comentar, l'associació de veïns ja havia denunciat la proliferació d'aquests tallers regentats per ciutadans xinesos, l'activitat dels quals havia anat in crescendo els darrers mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.