la contra

«Retrats», un documental 2.0

L'ulldeconenc Pau Itarte i el barceloní Quim Fuster busquen suports a través d'internet, per finançar una pel·lícula sobre un taller de pintura dirigit a persones amb malalties mentals

Fer un docu­men­tal que tren­qui amb l'estigma social de les malal­ties men­tals, tot apro­pant l'objec­tiu de la càmera a les per­so­nes. Aquesta ha estat la intenció dels rea­lit­za­dors Pau Itarte (Ull­de­cona, 1978) i Quim Fus­ter (Bar­ce­lona, 1977), que després de dos anys pre­pa­rant el pro­jecte han començat a fil­mar la seua ter­cera pel·lícula, titu­lada Retrats. Abans, Itarte i Fus­ter ja havien fet els reco­ne­guts Sin pie­dras (2005), docu­men­tal sobre el con­flicte a Pales­tina, i Somos Viento (2007), en què acom­pa­nya­ven la can­tant d'Ampa­ra­noia en el seu viatge a la ciu­tat de Mèxic i Chi­a­pas. La pre­visió dels dos direc­tors és aca­bar Retrats al setem­bre, però les carac­terísti­ques del gènere i la crisi econòmica han fet que es tro­ben amb pro­ble­mes seri­o­sos de finançament. «La cosa està molt mala­ment, i per això hem deci­dit dema­nar la col·labo­ració de la gent a través d'inter­net», explica Fus­ter per jus­ti­fi­car la posada en marxa del web www.​retrats.​org.

A canvi de rebre una còpia en DVD de Retrats, i de fer sor­tir el nom dels col·labo­ra­dors als crèdits de la pel·lícula, els direc­tors dema­nen apor­ta­ci­ons mínimes de 10 euros. La pro­ducció del docu­men­tal segueix la filo­so­fia de la inter­net 2.0, ja que al marge del web també han posat en línia un bloc i un vide­o­bloc, així com comp­tes a les xar­xes soci­als de Twit­ter i Face­book, en què a més de diners també s'accep­ten idees, opi­ni­ons i sug­ge­ri­ments. El prin­ci­pal obs­ta­cle per tirar enda­vant un docu­men­tal, segons Fus­ter, és que, si no hi ha cap tele­visió pública que hi par­ti­cipe en règim de copro­ducció, els cos­tos no es cobrei­xen fins al final. La part bona del pro­jecte, en canvi, és que l'equip tècnic de Retrats ja fa temps que es conei­xen i que tre­ba­llen amb Itarte i Fus­ter, i han accep­tat cobrar més enda­vant. A més, també hi ha par­ti­ci­pat una com­pa­nyia far­macèutica, el grup Fer­rer. Fins ara, ja tenen cobert el 25% dels 75.000 euros que els cos­ta­ria poder fil­mar Retrats en alta defi­nició. També tenen la col·labo­ració de diver­ses enti­tats i fun­da­ci­ons que donen suport a per­so­nes amb malal­ties men­tals, com la Fun­dació Joia, l'Asso­ci­ació d'Usu­a­ris de la Salut Men­tal (Ademm), l'Asso­ci­ació per la Reha­bi­li­tació del Malalt Men­tal (AREP) i la Fede­ració Cata­lana de Fami­li­ars de Malalts Men­tals (Fece­famm).

El tràiler del docu­men­tal recorda que el 2,5% de la població de Cata­lu­nya pateix algun tras­torn men­tal greu. «És un per­cen­tatge molt ele­vat i que va aug­men­tant», diu Fusté, que asse­nyala que alguns casos s'ama­guen perquè les malal­ties men­tals encara tenen «molt mala premsa». «No volem retra­tar la malal­tia, sinó acos­tar-nos a la gent que gràcies als tallers de pin­tura han tro­bat una manera de millo­rar la seva situ­ació, tot assu­mint que són per­so­nes malal­tes, però amb il·lusió i ganes de viure», remarca el direc­tor. La idea del docu­men­tal va sor­gir durant la pre­pa­ració d'un pel·lícula sobre els maquis. Després de con­tac­tar amb la llui­ta­dora anti­fran­quista Lli­ber­tat Canela, els direc­tors de Retrats van conèixer el seu fill esqui­zofrènic, Lluís Gràcia, que els va expli­car la seua acti­vi­tat artística i els va rega­lar un dels seus lli­bres. Itarte i Fus­ter de seguida van veure que tenien una bona història a les mans. Gràcia els va dir que estava impar­tint un taller de pin­tura al cos­tat d'altres malalts men­tals, en un local atro­ti­nat del barri de Sants, a Bar­ce­lona. Després de visi­tar les clas­ses, Itarte i Fus­ter van com­pren­dre que la millor manera d'acon­se­guir la recu­pe­ració de les per­so­nes amb malal­ties men­tals és pro­mo­vent acti­vi­tats en què ells siguin els pro­ta­go­nis­tes, tot asso­lint un major grau d'auto­no­mia. «Volem fer el docu­men­tal perquè pen­sem que també és una manera d'aju­dar-los», diu Fus­ter, que trac­tant-se d'un docu­men­tal sobre pin­tura rebutja el tòpic romàntic del geni boig: «La gran majo­ria dels mes­tres de la pin­tura no tenien cap malal­tia men­tal.» Retrats no pretén ser una apro­xi­mació científica a l'esqui­zofrènia, sinó ofe­rir una mirada posi­tiva de la malal­tia i donar pro­ta­go­nisme a les per­so­nes. «Els tallers són espais de lli­ber­tat, sense els met­ges, en què poden expres­sar-se lliu­re­ment», con­clou Fus­ter.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.