Els catalans es gasten 302 euros en pa, 453 en carn i 1.014 en restaurants

L'any 2008, el pressupost mitjà per persona va ser de 13.152 euros, 291 euros més que el del 2007

Tot i la fre­nada dels preus i la crisi, que ha obli­gat a reta­llar el con­sum, la des­pesa mit­jana per cada català va aug­men­tar l'any pas­sat i es va situar en 13.152,04 euros, segons l'Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística. Una dada supe­rior a la dels dos anys ante­ri­ors, ja que el 2007 va ser de 12.860,96 euros i el 2006 de 12.466,43 euros. Però mal­grat aquest aug­ment glo­bal, el com­por­ta­ment del con­sum va variar en funció del pro­ducte o ser­vei.

Des­pe­ses que bai­xen

Entre les par­ti­des de des­pe­ses que van bai­xar, hi ha la des­ti­nada al peix, que va pas­sar del 223,96 euros del 2007 a 220,56 euros l'any pas­sat. També va bai­xar la des­pesa mit­jana en calçat –de 195,27 euros a 182,58– i en roba –de 594,81 euros a 577,77 euros–.

L'àmbit de la llar és un altre dels que va regis­trar un des­cens de la des­pesa mit­jana. La par­tida des­ti­nada a mobi­li­ari va bai­xar cap a 100 euros de mit­jana per llar, ja que va pas­sar dels 428,25 euros del 2006 a 327,88 l'any pas­sat. En el cas dels grans elec­tro­domèstics, el des­cens va ser menor, de 239,51 euros a 225,70. El con­sum de ser­vei domèstic també va anar a la baixa i es va situar en 383,32 euros per casa, en relació amb els 326,78 de l'any abans.

Des­pe­ses que pugen

Entre les par­ti­des de des­pe­ses que van pujar l'any pas­sat, hi ha la des­ti­nada al pa i a la carn: cada català es va gas­tar una mit­jana de 302,40 euros en pa (274,27 el 2007) i 453,52 euros en carn (427,24 el 2007). També va aug­men­tar de 202,16 euros per per­sona a 221,56 la par­tida de llet, for­matge i ous, i la de fruita va pas­sar de 168,29 a 176,09 euros.

Tot i que el 2008 la des­pesa mit­jana per cada català va ser de 13.152,04 euros, el cost varia segons el nivell de for­mació. En el cas d'una per­sona sense estu­dis o amb estu­dis de pri­mer grau, la des­pesa mit­jana se situa en 10.765,90 euros, si bé que aug­menta dels 6.000 euros fins a arri­bar a 16.662,51 quan es tracta d'una per­sona amb estu­dis supe­ri­ors. La par­tida de des­pe­ses més impor­tant cor­res­pon a les que tenen a veure amb l'habi­tatge, seguida de la d'ali­men­tació.

Més aliments a domicili

La despesa en alimentació és la segona més important dins del pressupost familiar, després de la destinada a tot allò que té a veure amb l'habitatge. I, pel que fa referència a l'alimentació, cada vegada hi ha més consumidors que compren per internet a domicili, tot i que el sistema presencial continua sent el majoritari. A Catalunya, és on es compra més a través d'internet, i la compra d'alimentació registra creixements anuals d'un 20 per cent.

Un negoci de 223 milions

La venda d'aliments i begudes a domicili va moure, el 2007, poc més de 223 milions d'euros a tot l'Estat, segons l'INE. Aquesta dada va representar un augment de gairebé el 18% respecte dels 189,3 milions de negoci del 2005. Aquestes dades constaten que la venda d'aliments a domicili va a l'alça, com la d'altres productes i serveis. A Catalunya, el comerç per internet i correspondència va moure 368 milions el 2007.

Carn fresca, sense sortir de casa

anna viñas

L'empresa J.J. Bartra, de Fontcoberta, té una llarga tradició en el comerç de carn des que el 1885 va crear una explotació ramadera i es va dedicar a tractar bestiar. Però els temps canvien i es van adaptar a les noves necessitats del mercat i el 2007 van crear un servei de venda de carn fresca a domicili. Josep Bartra explica com va sorgir aquesta idea: «Es vol evitar que hi hagi tants d'intermediaris entre el producte fresc i el client i que puguem protegir el producte autòcton.» De fet, a la presentació de la botiga virtual, ja hi ha una petita declaració d'intencions: «Exclusivament carn de Girona.»

La venda de carn fresca es fa a través d'internet o per telèfon i la comanda s'ha de fer amb una antelació de 24 hores per poder reservar el producte als ramaders. Feta la comanda, es prepara el producte, s'envasa en safates amb un format especial amb atmosfera controlada, ja que conserva més dies la carn, i es reparteix a casa dels clients.

En aquests dos anys, el servei d'aliments frescos a domicili ha anat creixent i ara com ara s'ofereixen més productes bàsics com congelats, llegums, embotits casolans i plats cuinats, i en els propers dies, dins l'oferta de productes a domicili, s'inclourà la fruita i el peix fresc. Els productes que s'ofereixen provenen de la zona: la carn prové d'explotacions ramaderes de Girona; el peix de majoristes de la Costa Brava; i els plats cuinats els porta una empresa de la zona dedicada als aliments preparats. El ventall de productes que s'ofereixen ha anat creixent com a resposta a les demandes dels clients que compraven la carn fresca. El perfil de clients és molt divers tant pel que fa a l'edat com a la situació laboral, però tots busquen la comoditat i la confiança pel fet de comprar productes que són molt frescos i perquè surten del productor i arriben de manera immediata al domicili del client.

Cada vegada són més els clients que opten per aquesta manera de comprar i aconsegueixen adquirir la gran majoria de productes bàsics només fent un clic i sense moure's de casa. Bartra destaca que des que hi ha la botiga virtual, «cada vegada més gent es decanta per aquesta opció perquè podem aconseguir una bona relació qualitat-preu i de manera molt còmode».

Fruita i verdura ecològica fent un clic

anna viñas

La compra de productes ecològics no queda restringida, des fa temps, als mercats tradicionals sinó que és possible de fer la comanda de fruites i verdures ecològiques a través de l'ordinador i rebre-la a casa. Pagesos agroecològics de l'Empordà és un grup de persones que es dedica al cultiu ecològic i que ha impulsat que la venda d'aquests productes que cultiven es pugui fer directament al comprador.

Des del 2007 tenen en marxa el servei de venda de cistelles amb productes ecològics a domicili. Aquestes cistelles poden ser personalitzades i inclouen els productes de temporada. Durant aquest temps, el negoci ha anat creixent i, actualment, reparteixen més de 250 cistelles a la setmana.

Quant a preus, com afirma Enric Navarro, pagès de la cooperativa, «la verdura ecològica no és més cara que la convencional i com que treballem sota comanda, podem ajustar el preu». L'objectiu actual és aconseguir que els productes ecològics arribin cada cop a més públic i, per això, «cal que hi hagi una relació estreta entre el client i el productor, volem que els clients puguin anar a les finques a conèixer el producte», destaca Navarro.

523 euros de despesa anual en gasolina

La despesa en transport és la tercera més important. La partida més alta és per a la compra del cotxe, 533 euros per persona, seguida de la de gasolina (523 euros). També es destinen 246 euros a manteniment i reparacions. El tren, metro, tramvia i transport urbà s'emporta 33 euros i 55, el transport aeri.

3.970 euros l'any en tot el relacionat amb l'habitatge

La partida que s'emporta la part més important del pressupost dels catalans és la que té a veure amb totes les despeses relacionades amb l'habitatge. L'any passat va ser de 3.970 euros per persona, que inclouen el cost del lloguer (399 euros per persona i any) i, quan es tracta d'una casa en propietat, el lloguer que es pagaria per una casa semblant (2.692 euros). Aquesta partida inclou l'electricitat (196,53 euros) i el gas (128,74 euros). El servei de recollida d'escombraries puja a 30,5 euros per cap.

74 euros anuals en llibres i 44,7 en diaris

Per vacances, amb tot inclòs, els catalans es van gastar l'any passat 258,12 euros per cap, 20 euros més que l'any abans. Per contra, van reduir dràsticament la despesa en serveis culturals, que va passar de 161 euros del 2007 a 126,12. En llibres, es van gastar 74 euros per persona, tres més que l'any abans i, en diaris, 44,7 per cap, un més que el 2007. Per contra va baixar la despesa en jocs i equipament esportiu, que va passar de 75,42 euros a 71,64. També va baixar de 56 a 47 euros la partida destinada a jocs d'atzar.

781 euros anuals en roba i sabates

En roba, complements i calçat els catalans es van gastar 781 euros. La partida més important se'l va emportar la roba amb 577,77 euros, cap a 20 menys que el 2007. La despesa en calçat també va baixar de 195 a 182,5 euros. Els catalans també es van gastar 154 euros en perruqueria i tractaments d'estètica.

1.014,8 euros anuals en restaurants

Els catalans es van gastar l'any passat 1.014,81 euros per cap en restaurants i cafès, i 105,98 euros, en serveis d'allotjament. En el cas dels restaurants, la despesa va ser 55 euros inferior a la del 2007, en contrast amb la partida per serveis d'allotjament, que va ser 20 euros superior.

371,3 euros anuals en telèfon

La factura de telèfon va costar l'any passat 371,30 euros de mitjana a cada català, cap a 13 euros més que el 2007. La despesa en els aparells va ser, però, molt inferior, de 7,4 euros per persona. En l'apartat de comunicacions, destaquen els modestos 1,81 euros per cap gastats en serveis postals, en relació als 3,73 euros de l'any abans.

41,3 euros anual en vi i 26 en cerveses

La despesa en aliments, begudes i tabac és la segona més important del pressupost, després de la destinada a l'habitatge. Cada català es va gastar l'any passat 1.875,54 euros amb tot tipus de menjar i begudes no alcohòliques, 133,22 euros per cap amb tabac, 41,33 amb vi i 26 amb cerveses. Dins l'apartat dels aliments, la llista l'encapçala la carn amb 453,52 euros per cap, seguit pel pa i cereals (302,4 euros), la llet, formatge i ous (221,56 euros), el peix (220,56), les hortalisses (179,2) i la fruita (176).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.