L'estació de la Sagrera serà mig soterrada i estarà coronada per una gran rambla

El Consell de Ministres va donar ahir llum verd a la posada a licitació del projecte per 677 milions

Casu­a­li­tats o no, un dia després que l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona anunciés que la Sagrera no entrarà en ser­vei fins al 2016, ahir el govern esta­tal va resol­dre una qüestió pura­ment pro­ce­di­men­tal però de gran trans­cendència pel que fa al pro­jecte. El Con­sell de Minis­tres va acor­dar que Foment posi l'obra a lici­tació amb un pres­su­post que supera els 677 mili­ons d'euros. Un cop feta vol­tar la clau de la capsa, ara ha de ser el con­sell d'admi­nis­tració d'Adif qui aprovi –entre els pro­pers dies 21 o 22– l'inici d'aquesta sub­hasta. Les pre­vi­si­ons de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona són que l'adju­di­cació del pro­jecte es podria fer efec­tiva en un ter­mini ori­en­ta­tiu de tres mesos.

Del total del pres­su­post d'aquesta pri­mera fase, 417 mili­ons es des­ti­na­ran a la cons­trucció de l'esque­let de l'estació, inclo­ent-hi també les vies. Per con­tra, els prop de 260 mili­ons que com­ple­ten el lot fan referència als acces­sos, uns tre­balls que abraçaran una impor­tant extensió de ter­reny que arriba fins al pont de Bac de Roda o la pas­ti­lla cone­guda com a tri­an­gle fer­ro­vi­ari. El pro­jecte pre­veu que el tram de vies de 220 metres que va des del pont fins a la infra­es­truc­tura quedi cobert, una actu­ació que per­metrà crear en el futur un parc d'estruc­tura lineal que relli­garà urbanísti­ca­ment tota la zona.

A banda de ser una obra d'engi­nye­ria de gran com­ple­xi­tat, la Sagrera també es rei­vin­di­carà com un pro­jecte d'arqui­tec­tura en majúscu­les. L'estació estarà mig soter­rada i tindrà diver­sos nivells super­po­sats. En els pri­mers s'hi ins­tal·larà la ter­mi­nal d'alta velo­ci­tat, la qual dis­po­sarà de qua­tre anda­nes i serà de 400 metres de lon­gi­tud, i una cin­quena de 200, totes amb una amplada de 12 metres. També dis­po­sarà d'un vestíbul, que tindrà un gran espai cen­tral amb les taqui­lles i una zona comer­cial. En aquest nivell supe­rior també s'enca­birà una estació d'auto­bu­sos. Les pro­fun­di­tats de la infra­es­truc­tura són per a la xarxa de roda­lies, que en aquest cas tindrà el vestíbul a dos nivells, i les línies 4 i 9 del metro. En aquesta àrea també hi haurà fins a qua­tre apar­ca­ments, amb una capa­ci­tat per a 2.500 vehi­cles. Apro­fi­tant el monu­men­tal pla d'obres, es farà una pro­funda remo­de­lació del parc de vies de la xarxa con­ven­ci­o­nal per ade­quar-la a l'alta velo­ci­tat.

El fet que una part subs­tan­cial de les ins­tal·laci­ons esti­guin sota terra, per­metrà que el sos­tre o superfície de l'estació esti­gui pràcti­ca­ment a cota de terra. Per això s'urba­nit­zarà a imatge d'una mena de ram­bla que con­nec­tarà amb el parc esmen­tat, el qual nai­xerà del pont de Bac de Roda. La cire­reta del pastís serà una gran pèrgola de for­mes ondu­la­des que coro­narà la infra­es­truc­tura fer­roviària, la qual reforçarà el caràcter ciu­tadà de l'espai. L'edi­fici, d'acord amb les expec­ta­ti­ves del pro­jecte, incor­po­rarà tec­no­lo­gia per faci­li­tar l'estalvi de con­sum energètic.

L'Estat aprova la compensació pel retard del TAV a França

El Consell de Ministres va autoritzar ahir al Ministeri de Foment a modificar el contracte de la concessionària de Figueres a Perpinyà, TP Ferro –en compensació pel retard– amb l'arribada de la línia d'alta velocitat a la frontera francesa. Tal i com ja va avançar aquest diari el mes de novembre, Foment haurà de compensar amb 128 milions d'euros la concessionària. L'empresa té acabat el tram entre Figueres i Perpinyà des del mes de febrer i no funcionarà de manera normalitzada fins al 2012. A més, se li amplia la concessió fins als 53 anys. Fins ara es parlava de 60 milions d'indemnització. En el contracte que van signar Foment i TP Ferro –quan es va adjudicar la construcció i concessió del tram de la via del tren d'alta velocitat de Figueres a Perpinyà– es deia que s'hauria de compensar l'empresa si hi havia endarreriments en el pas de trens per la infraestructura. Com que previsiblement no serà fins al 2012 que la línia funcionarà amb normalitat, el govern espanyol haurà d'indemnitzar TP Ferro per aquests quatre anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.