Infraestructures

obres públiques

Antifrau estira el fil de les licitacions d'obres gironines

L'organisme ha requerit documentació a l'Ajuntament de Girona i a la Diputació de les empreses implicades en el cas de GISA

Les institucions s'ofereixen a col·laborar en la investigació

L'Ofi­cina Anti­frau de Cata­lu­nya ha dema­nat infor­mació a diver­ses ins­ti­tu­ci­ons giro­ni­nes per ana­lit­zar l'acti­vi­tat de les empre­ses que supo­sa­da­ment esta­rien invo­lu­cra­des en la trama de con­ces­si­ons irre­gu­lars d'obres. En con­cret, diver­ses cons­truc­to­res de la demar­cació esta­rien pre­sump­ta­ment con­xor­xa­des per repar­tir-se les grans obres públi­ques que es fan a la demar­cació.

La inves­ti­gació gira al vol­tant de l'empresa pública GISA i el seu gerent d'obres de car­re­te­res a Girona, Jordi Vergé. A més de Vergé, la set­mana pas­sada es va dete­nir un alt càrrec de Rubau Tarrés, així com repre­sen­tants de Cons­truc­ci­ons Rubau. La ins­trucció del cas, però, afec­ta­ria una desena de cons­truc­to­res de la demar­cació. La missió paral·lela d'Anti­frau sem­bla que seria ana­lit­zar les obres públi­ques d'orga­nis­mes locals i ja ha reque­rit docu­men­tació a l'Ajun­ta­ment de Girona i a la Dipu­tació, que de moment hagi trans­cen­dit.

També sub­con­trac­tes

La docu­men­tació està rela­ci­o­nada amb con­ces­si­ons d'obres a les empre­ses impli­ca­des en aquest cas. I no només això, sinó també les sub­con­trac­ta­ci­ons que han rea­lit­zat aques­tes adju­di­catàries. Sem­bla que l'objec­tiu seria esti­rar el fil i inves­ti­gar a fons l'acti­vi­tat d'aques­tes cons­truc­to­res, des de les obres encar­re­ga­des pel govern català fins a les que exe­cu­ten a petició d'orga­nis­mes locals. El reque­ri­ment d'Anti­frau es va fer, en tots dos casos, el pas­sat mes de desem­bre.

Cau­tela dels par­tits

La junta de por­ta­veus de la Dipu­tació es va reu­nir ahir de manera extra­or­dinària i poste­ri­or­ment va eme­tre un comu­ni­cat en què reco­nei­xia que Anti­frau els havia dema­nat infor­mació en relació amb diver­ses obres i que aquesta s'ha enviat imme­di­a­ta­ment. Així mateix, es trans­me­tia la dis­po­sició a col·labo­rar de manera “estreta i rigo­rosa” amb les enti­tats poli­ci­als i judi­ci­als. Final­ment, dema­nava res­pecte a la pre­sumpció d'innocència.

El por­ta­veu de CiU a la Dipu­tació, Jaume Tor­ra­madé, va mos­trar el seu “res­pecte màxim a la fis­ca­lia i a l'ofi­cina anti­frau, que és el mateix que té la Dipu­tació” i va mani­fes­tar la seva segu­re­tat que l'orga­nisme ha tramès tota la infor­mació reque­rida. Per la seva part, el por­ta­veu del PSC, Narcís Casassa, sosté que “en aquests qua­tre anys al govern de la Dipu­tació no hi ha la sen­sació ni la per­cepció que s'hagin fet les coses mala­ment, al con­trari” i va dema­nar que “de la mateixa manera que la infor­mació s'ha tramés amb rapi­desa, s'apli­qui el mateix prin­cipi en les diligències”.

L'alcal­dessa de Girona, Anna Pagans, explica que a mit­jan desem­bre un tècnic de l'Ofi­cina Anti­frau va dema­nar infor­mació dels pro­jec­tes d'obra pública de 14 adju­di­ca­ci­ons que s'havien fet el 2009 i el 2010.

14 pro­jec­tes de Girona

Pagans va afir­mar que es va dema­nar una pròrroga “per pre­para-ho i al gener i prin­cipi de febrer es va entre­gar”. L'alcal­dessa es va mos­trar tran­quil·la “perquè no és res con­tra l'Ajun­ta­ment, només faci­li­tem i col·labo­rem amb la demanda feta per l'ofi­cina”. Des d'ICV, Joan Olòriz, es va mos­trar molest perquè no se'ls hagués infor­mat, men­tre Cris­tina Alsina d'ERC adme­tia saber-ho de manera infor­mal. Més crítics han estat PP i CiU, que cri­ti­quen que no s'informés tots els grups del con­sis­tori i recla­men que s'acla­reixi qual­se­vol res­pon­sa­bi­li­tat. Avi­sen que dema­na­ran expli­ca­ci­ons en el ple que se cele­brarà el dimarts dia 8 de març.

Era una pràctica habitual ‘repartir-se' la feina?

L'esclat d'una possible trama de confabulació de les principals constructores gironines per repartir-se la feina d'obra pública a la demarcació ha obert un debat a la societat gironina. I també ha generat moltes preguntes. Realment era una pràctica habitual aquesta distribució d'adjudicacions? Es feia per tal que totes les constructores tinguessin feina o perquè només un cercle concret ho acaparés tot? Es buscava una manera perquè totes les empreses poguessin mantenir els llocs de treball? Si existia la confabulació, es feia utilitzant sistemes il·legals per part de l'administració com suborns i alteracions de preus públics? Qüestions que queden obertes i que hauria de resoldre la investigació que actualment duu a terme la fiscalia anticorrupció i la Guàrdia Civil, en un cas que instrueix el jutjat número 5 de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.