Medi Ambient reconeix que noves infraestructures podrien afectar Gallecs

El con­se­ller de Medi Ambi­ent i Habi­tatge, Fran­cesc Bal­ta­sar, va reconèixer ahir que la incor­po­ració de gai­rebé 700 hectàrees de Gallecs al Pla d'Espais d'Interès Natu­ral (PEIN) no asse­gura que les noves infra­es­truc­tu­res, com per exem­ple la futura inter­po­lar –auto­via paral·lela a l'A-P7–, no puguin afec­tar la zona, tal com ja s'havia adver­tit des de la Pla­ta­forma per la Defensa de Gallecs. La zona pro­te­gida que ahir es va apro­var incloure en el PEIN és de 698,91 hectàrees, 300 menys de les que ini­ci­al­ment es dema­nava pre­ser­var; així, per exem­ple, no s'hi inclou cap de les 134,92 hectàrees reco­ne­gu­des ini­ci­al­ment dins el terme muni­ci­pal de Lliçà d'Amunt i només s'hi inclou un 10% de les pre­vis­tes a Palau-solità i Ple­ga­mans.

Segons el govern, el procés d'infor­mació pública, l'audiència local i la con­sulta ins­ti­tu­ci­o­nal «han fet sug­ge­rir excloure» de la pro­posta les 300 hectàrees res­tants, amb espais fores­tals de titu­la­ri­tat pri­vada al nord de l'espai.

L'espai que s'incor­pora al PEIN està ges­ti­o­nat pel con­sorci del parc de l'espai d'interès natu­ral de Gallecs i està inte­grat per la Gene­ra­li­tat i els ajun­ta­ments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Ple­ga­mans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Mont­cada i Rei­xac.

En aquest sen­tit, l'Ajun­ta­ment de Mollet va expres­sar ahir la seva satis­facció per la inclusió en el PEIN. El con­sis­tori va recor­dar que pre­ci­sa­ment ahir feia cinc anys que s'havia acor­dat el Pla Direc­tor Urbanístic de la zona. Segons l'alcalde de Mollet, Josep Monràs, amb la incor­po­ració de Gallecs al PEIN «s'esva­ei­xen tots els dub­tes sobre la pro­tecció de l'espai i s'acon­se­gueix defi­ni­ti­va­ment allò que tant llar­ga­ment havíem recla­mat, tant la població com l'Ajun­ta­ment: garan­tir la pro­tecció defi­ni­tiva de l'espai cen­tral de Gallecs.»Situat a cavall entre els dos Vallès, Gallecs és una zona que acull «una gran diver­si­tat biològica i riquesa natu­ral gràcies al man­te­ni­ment de l'acti­vi­tat agrícola i la con­ser­vació de cla­pes de bosc i bos­cos de ribera seguint els cur­sos flu­vi­als», segons explica el govern en un comu­ni­cat. «A banda de la pre­ser­vació del patri­moni natu­ral, la incor­po­ració al PEIN posa en valor el patri­moni arqui­tectònic de l'església de Santa Maria de Gallecs i les masies de l'entorn».Cons­ci­ents de que la inclusió al PEIN no solu­ci­ona el pas d'infra­es­truc­tu­res, la Pla­ta­forma per la Defensa de Gallecs demana la decla­ració d'aquest ter­ri­tori com a paratge natu­ral d'interès naci­o­nal (PNIN).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.