Medi ambient

medi ambient

L'Agència de l'Aigua ultima el seu pla de retallada de serveis

Les empreses públiques de gestió de l'aigua, ACA i ATLL, acumulen un endeutament de més de 2.000 milions d'euros

El “reequilibri econòmic i financer” ajornarà obres, reduirà la neteja de platges i apujarà les tarifes

L'Agència Cata­lana de l'Aigua (ACA) pre­sen­tarà amb tota pro­ba­bi­li­tat aquest estiu un pla de ree­qui­li­bri econòmic i finan­cer per fer front al fort endeu­ta­ment que afecta aquesta empresa pública de la Gene­ra­li­tat i revi­sarà a fons el pla hidrològic de Cata­lu­nya –for­mal­ment, pla de gestió del dis­tricte de conca flu­vial– apro­vat en l'última reunió del govern tri­par­tit.

El pla de ree­qui­li­bri com­por­tarà una rede­fi­nició dels pro­jec­tes i ser­veis que han de ser finançats per aquest orga­nisme de la Gene­ra­li­tat. Així, l'ACA dei­xa­ria de finançar amb fons públics les obres i ser­veis en urba­nit­za­ci­ons pri­va­des i redi­men­si­o­na­ria les aju­des als ajun­ta­ments en la neteja de les plat­ges i aigües lito­rals.

La reta­llada de l'ACA inclourà l'ajor­na­ment d'una llarga llista d'obres de cap­tació, reu­ti­lit­zació, abas­ta­ment i trac­ta­ment d'aigües resi­du­als. En aquest apar­tat de pro­jec­tes para­lit­zats s'inclou­ran les des­sa­li­nit­za­do­res Tor­dera-2 (a cons­truir a Bla­nes) i Foix (Cunit-Cube­lles).

La revisió del pla hidrològic apro­vat pel tri­par­tit inclou­ria una rebaixa en els objec­tius de millora dels cabals ecològics dels rius i del pro­grama de reu­ti­lit­zació d'aigües resi­du­als. En canvi podria donar entrada a la con­nexió de les xar­xes del Con­sorci d'Aigües de Tar­ra­gona i ATLL, deses­ti­mada pels con­se­llers Milà i Bal­ta­sar.

El pla de ree­qui­li­bri plan­te­jarà una sèrie d'esce­na­ris per reduir pro­gres­si­va­ment l'endeu­ta­ment d'aquesta empresa pública, inclo­ent una modi­fi­cació del con­tracte pro­grama ACA-Gene­ra­li­tat, un incre­ment selec­tiu del cànon de l'aigua (prin­ci­pal font de finançament de l'ACA) i la cre­ació de noves taxes. La decisió final sobre l'estratègia de refi­nançament de l'ACA, però, cor­res­pondrà al con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat i, en última instància, al govern.

Deute reco­ne­gut

El con­se­ller Lluís Reco­der deta­lla en una res­posta par­la­mentària, publi­cada al But­lletí Ofi­cial del Par­la­ment aquest dimarts, que les dues empre­ses públi­ques de la Gene­ra­li­tat espe­ci­a­lit­za­des en la gestió de l'aigua acu­mu­len un endeu­ta­ment de més de 2.000 mili­ons d'euros.

En con­cret, l'ACA tenia el 31 de desem­bre del 2010 un endeu­ta­ment de 1.​368.​102.​504 euros. Per la seva banda, l'empresa pública Aigües Ter-Llo­bre­gat acu­mu­lava un endeu­ta­ment de 642.934.904 euros, segons la res­posta de Lluís Reco­der a pre­gun­tes del dipu­tat del PP, Josep Enric Millo.

Una de les pos­si­bi­li­tats que estu­dia Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat seria la pri­va­tit­zació total o par­cial de l'ATLL, una alter­na­tiva que haurà de tenir en con­si­de­ració pre­ci­sa­ment l'alt nivell d'endeu­ta­ment d'aquesta empresa res­pon­sa­ble de l'abas­ta­ment d'aigua en alta a Bar­ce­lona, l'àrea metro­po­li­tana i nou comar­ques.

Endeutament d'ens públics

L'ACA i l'ATLL no són les úniques empreses públiques dependents del Departament de Territori i Sostenibilitat que acumulen forts endeutaments, segons les respostes parlamentàries del conseller Lluís Recoder publicades dimarts al BOPC.

Així, l'Institut Català del Sòl (Incasòl) tenia el 31 de desembre del 2010 un endeutament –bancari i amb entitats públiques– de 961,9 milions d'euros; Ports de la Generalitat tenia un deute de 8,2 milions d'euros; Centrals i Infraestructures per a la Mobilitat i les Activitats Logístiques (Cimalsa) devia un total de 118,5 milions d'euros.

El conseller Lluís Recoder detalla també en les respostes al diputat Josep Enric Millo (PP) que l'endeutament de Ferrocarrils de la Generalitat era de 417 milions, el d'Infraestructures Ferroviàries de Catalunya era de 1.800 milions, i el de Tabasa, Infraestructures i Serveis de Mobilitat era de 26,3 milions; en tots els casos amb dades del 31 de desembre del 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.