Medi ambient

MEDI AMBIENT

El CEAB demana “més actuacions” per recuperar el delta de la Tordera

El propietari de La Tordera defensa que el càmping no sigui “zona inundable” perquè no s'incloïa quan es va atermenar el 1971

L'ade­quació que està fent l'Ajun­ta­ment de Bla­nes al tram final de la desem­bo­ca­dura del riu Tor­dera “és cor­recta” segons Rafael Sardà, científic del Cen­tre d'Estu­dis Avançats de Bla­nes, però “cal una actu­ació més pro­funda”. Per Sardà, les obres necessàries perquè l'indret pugui ser tran­si­ta­ble només a peu o en bici­cleta i, alhora, la fauna i flora esti­guin pro­te­gi­des “hau­rien d'estar dins d'un pla d'esta­bi­lit­zació del delta que inclo­gui que la zona de càmpings –n'hi ha un a cada banda del riu– torni a ser inun­da­ble”. El con­sis­tori ha ins­tal·lant una tanca de 280 metres perquè els visi­tants no puguin acce­dir al riu i es pro­hi­birà l'accés de vehi­cles de motor. Per tal de pro­te­gir les aus que van al delta en període de nidi­fi­cació, també es posarà una tanca des del mes d'abril al setem­bre. Segons el regi­dor de Medi Ambi­ent de Bla­nes, Celes­tino Lillo, “la ins­tal·lació cor­res­pondrà un any a Bla­nes i l'any següent a Mal­grat de Mar”. Les obres tenen un cost de més de 29.000 euros, dels quals 20.000 van a càrrec de la Gene­ra­li­tat i la resta va a càrrec del con­sis­tori. S'ha fet neteja i des­bros­sa­ment a la zona i s'hi plan­ta­ran 17 arbres d'espècies diver­ses i 60 arbus­tos amb sis­tema de dego­teig.

Per Sardà, “ara el delta està en una regressió molt avançada i una hipòtesi de la causa seria la ins­tal·lació de la torre d'elec­tri­fi­cació i dels pous que ha posat l'ACA, ja que les estruc­tu­res n'acce­le­ren l'erosió”. Lillo va infor­mar que sis dels pous es trau­ran.

LA XIFRA

280
són els metres
de tanca que ha instal·lat l'Ajuntament de Blanes per adequar la desembocadura del riu Tordera.

LA FRASE

Els pous i la caseta d'electrificació provoquen una erosió accelerada de la platja de s'Abanell
Rafael Sardà
CIENTÍFIC DEL CEAB

La Tordera també ha fet actuacions

El director del càmping La Tordera, Marc Monguilod, assegura que la zona inundable “afecta també d'altres càmpings”. Per Monguilod, “les administracions han deixat passar el temps, s'ha sobreexplotat el riu i s'ha massificat la zona”. Destaca que el càmping “ha plantat 1.500 espècies junt amb els naturalistes d'Orchis i ha finançat la torre d'observació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.