Microcirurgia al bosc

La nevada deixa arbres a terra i branques penjant arreu del parc de Collserola que seran difícils de retirar

Totes les pis­tes fores­tals del parc de Coll­se­rola han resul­tat afec­ta­des per la nevada del dia 8 atès el mal estat en què ja esta­ven alguns arbres de la zona arran de la ven­tada de fa un any. Les plu­ges de l'hivern també han debi­li­tat el sòl i, con­jun­ta­ment amb el pes de la neu, han accen­tuat el des­ar­re­la­ment dels arbres. Tot ple­gat ha desa­ni­mat els res­pon­sa­bles del Con­sorci del Parc de Coll­se­rola que ahir s'endin­sa­ven al bosc per obser­var els efec­tes de la nevada.

Cal més feina que mai. Des de fa una set­mana, una cin­quan­tena d'ope­ra­ris dis­tribuïts en quinze equips tre­ba­llen a l'inte­rior del parc per obrir un altre cop els vials prin­ci­pals i les fran­ges de pro­tecció de les urba­nit­za­ci­ons. Les con­seqüències de la nevada han coin­ci­dit amb els tre­balls de pre­venció d'incen­dis d'aquest estiu, però ara la feina s'ha tri­pli­cat. «És impos­si­ble acce­dir a cadas­cun dels arbres que estan en mal estat; per tant, la pri­o­ri­tat ara és la neteja de camins i vials», asse­nyala el vice­pre­si­dent del con­sorci i alcalde de Sant Just Des­vern, Josep Per­pinyà. L'alcalde admet que la segu­re­tat dels usu­a­ris del parc els pre­o­cupa i, tal com es va fer la set­mana pas­sada, el con­sorci tor­narà a reco­ma­nar als ciu­ta­dans que s'abs­tin­guin d'endin­sar-se al bosc els pròxims dies. Tant Per­pinyà com el gerent del parc, Marià Martí, asse­nya­len que les con­seqüències de la nevada no han aug­men­tat el risc d'incendi, que ja és alt al parc des dels efec­tes de la ven­tada. «L'acu­mu­lació de fusta, però, pot pro­vo­car que s'acce­leri la com­bustió un cop s'ha decla­rat l'incendi», explica Martí. Un risc que s'intenta con­tro­lar des de les tor­res de vigilància del parc.

Un tema que també pre­o­cupa els ges­tors del parc és el sobre­cost econòmic que com­porta tor­nar a fer endreça del parc. Les pre­vi­si­ons abans de la ven­tada cal­cu­la­ven des­ti­nar uns 400.000 euros al man­te­ni­ments de les pis­tes fores­tals, una xifra que apor­ten el con­sorci, la dipu­tació i els ajun­ta­ments amb terme muni­ci­pal dins el parc. Aquesta xifra ara, però, s'ha doblat perquè la feina de tallar i reti­rar arbres s'ha tri­pli­cat. Per aquest motiu el con­sorci manté con­ver­ses amb la Gene­ra­li­tat perquè es con­cre­tin el tipus d'ajuda i la par­tida econòmica que se'ls ator­garà. Una de les deman­des del con­sorci és que els ajuts els arri­bin direc­ta­ment a ells, perquè «ens per­met agi­lit­zar la con­trac­tació d'empre­ses que ja tre­ba­llen al parc i tenir una visió gene­ral de les zones més afec­ta­des», explica Per­pinyà. També els pre­o­cupa el nom­bre de tre­ba­lla­dors que la Gene­ra­li­tat des­ti­narà al parc, si es té en compte que dels 1.000 tre­ba­lla­dors con­trac­tats l'any pas­sat per la ven­tada a Coll­se­rola només se n'hi van des­ti­nar vuit. «Ara amb els efec­tes que la nevada ha pro­vo­cat a Girona no sabem amb quin dis­po­si­tiu podrem comp­tar», diu l'alcalde.

A les tas­ques habi­tu­als de neteja i reti­rada d'arbres, s'hi afe­geix una pro­blemàtica que cada any s'accen­tua: què s'ha de fer amb la fusta. Per­pinyà reclama una bona gestió fores­tal que doni sor­tida a la fusta que s'extreu dels bos­cos: «Els magat­zems són plens i els arbres els hem de dei­xar al bosc.» Martí, per la seva banda, con­si­dera que cal crear un sec­tor econòmic fort que depen­gui de la fusta. La cre­ació de cen­trals de bio­massa seria una bona sor­tida, tot i que els res­pon­sa­bles del con­sorci són cons­ci­ents que aquest tipus de pro­ducció d'ener­gia encara no és prou ren­di­ble i calen sub­ven­ci­ons per tirar-la enda­vant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.