DAMIÀ BARCELÓ

DIRECTOR DE L'INSTITUT CATALÀ DE RECERCA DE L'AIGUA (ICRA)

«L'aigua embotellada no té totes les garanties que té l'aigua de l'aixeta»

El director de l'ICRA defensa la qualitat de l'aigua de l'aixeta i el futur de la reutilització i la dessalinització per millorar la gestió del sistema hídric, i marca la millora de la qualitat de l'aigua i dels aqüífers com un dels reptes de l'institut

el problema del preu
Amb el que paguem per l'aigua, no surten els números. Si volem qualitat, haurà de ser més cara
–L'ICRA neix amb l'objec­tiu de ser un cen­tre d'inves­ti­gació de referència. En quins camps?
–«És un cen­tre d'inves­ti­gació, però que també té un com­po­nent tec­nològic. Des del punt de vista de recerca té tres grans àrees: la pri­mera són els recur­sos –la gestió i la hidro­lo­gia, i l'impacte sobre els eco­sis­te­mes–; la segona àrea és la qua­li­tat, és a dir, la con­ta­mi­nació i la micro­bi­o­lo­gia, i la ter­cera gran àrea són tec­no­lo­gies, tant de trac­ta­ment com de sis­te­mes de suport a les deci­si­ons. A part hi ha un com­po­nent que és el Plan­tea, un pro­jecte que ser­virà per pro­var noves tec­no­lo­gies de trac­ta­ment. Espe­rem enge­gar-lo a finals del 2011 i anirà con­nec­tat a la depu­ra­dora de Quart.»
–Un dels objec­tius de l'ICRA és gene­rar empre­ses rela­ci­o­na­des amb l'aigua al seu vol­tant?
–«El pri­mer objec­tiu és la recerca, en qua­li­tat i escas­se­tat d'aigua, i un dels nos­tres com­pro­mi­sos amb la Gene­ra­li­tat és que hem d'acon­se­guir asso­lir presència en l'àmbit inter­na­ci­o­nal en el sec­tor científic, en publi­ca­ci­ons... Però l'ICRA també tindrà en el seu orga­ni­grama un con­sell empre­sa­rial, que es cons­ti­tuirà l'any que ve, en què tin­drem les empre­ses del sec­tor. Així els nos­tres objec­tius de recerca també esta­ran influ­en­ci­ats per la indústria i es podran gene­rar peti­tes empre­ses, però en una segona fase.»
–El futur de la gestió hídrica apunta cap a la reu­ti­lit­zació de l'aigua?
–«Aquesta és una de les línies que tre­ba­lla­rem des de l'ICRA, perquè quan un país no té aigua has de bus­car recur­sos on sigui. Hem de pen­sar en des­sa­li­nit­zació, rege­ne­ració i recu­pe­ració de pous, que són les línies de l'ACA, així com la recu­pe­ració d'aqüífers. I això passa a tot el Medi­ter­rani.»
–En des­sa­li­nit­zació, el gran pro­blema és el cost energètic i econòmic de l'aigua. Es pot reduir el llin­dar actual?
–«Els últims anys s'ha rebai­xat molt el cost de les mem­bra­nes, i el cost energètic també s'està estu­di­ant amb ener­gies alter­na­ti­ves. I hem de pen­sar que la rege­ne­ració de l'aigua resi­dual, amb garan­tia de qua­li­tat, té gai­rebé el mateix preu que la des­sa­li­nit­zació. Però hi ha un altre tema, el preu que paguem per l'aigua. No sur­ten els números, l'estem pagant més barata. Si volem aigua de qua­li­tat, com més en tin­gui més cara haurà de ser.»
–A Cata­lu­nya l'aigua que ens arriba a l'aixeta és de qua­li­tat?
–«L'aigua està molt con­tro­lada i té la màxima qua­li­tat. S'hau­ria de par­lar de l'aigua segons els paràmetres que s'han mesu­rat, perquè per exem­ple en una ampo­lla de plàstic només se'n mesu­ren alguns, men­tre que en l'aigua de l'aixeta se'n con­tro­len molts més. Per exem­ple, aquest any a Ale­ma­nya van fer un estudi sobre aigües d'ampo­lles de plàstic i de vidre, i van veure que en la de les de plàstic tenia efec­tes en orga­nis­mes com ara un car­gol. L'aigua embo­te­llada no té totes les garan­ties que té l'aigua de l'aixeta, perquè no es miren molts pro­duc­tes, o l'efecte del plàstic. Hi ha el tema del gust, però això és una altra cosa. En cap més aigua es miren tants paràmetres com en la de l'aixeta, i hi ha un gran des­co­nei­xe­ment en tot això.»
–Aquest des­co­nei­xe­ment pot ser un fre per aca­bar uti­lit­zant l'aigua rege­ne­rada per a sub­mi­nis­tra­ment domèstic?
–«Espero que no. Ens hem de creure la tec­no­lo­gia, perquè és sufi­ci­ent per fer això. I tam­poc és l'aigua resi­dual rege­ne­rada la que va directa a la xarxa. Aquí a Cata­lu­nya les pro­ves que es fan són que l'aigua que surt es tracta en un ter­ci­ari, es torna a tirar al riu i, després, aquesta aigua bar­re­jada es tracta de nou. És una aigua que tindrà qua­tre trac­ta­ments, amb totes les garan­ties.»
–Però tor­nem al tema del cost.
–«L'aigua embo­te­llada bé que la paguem més, i si com­pa­rem aigua resi­dual i aigua de beguda els números sem­pre aca­ba­ran sor­tint. És un tema que tècni­ca­ment està resolt i no ha de pre­o­cu­par ningú.»
–Una de les línies de l'ICRA són els aqüífers. Cal injec­tar-hi aigua per recu­pe­rar-los?
–«Els aqüífers han sigut els grans obli­dats. Fa 30 anys podies veure aigua d'un pou i ara no pots per nitrats i altres coses. Aquí hi ha hagut una agri­cul­tura inten­siva i nosal­tres matei­xos ens els hem car­re­gat. Per solu­ci­o­nar-ho calen pràcti­ques agrícoles millors i començar a recu­pe­rar-ne, com fa l'ACA, però reque­rirà molt d'esforç.»
–A part de purins, hi ha la presència de medi­ca­ments, que vostè ha estu­diat a fons...
–«Els últims anys s'ha avançat molt en tècni­ques de mesu­res, i s'hi tro­ben molts medi­ca­ments. En el Llo­bre­gat es tro­ben res­tes de 40 a 50 medi­ca­ments dife­rents, que no s'aca­ben d'eli­mi­nar a la depu­ra­dora i van al riu, i això veiem que està afec­tant l'eco­sis­tema. Per exem­ple estu­di­a­rem l'efecte dels antibiòtics als pous: si beus molt una aigua con­ta­mi­nada per antibiòtics, que vénen dels purins, t'hi creen resistències, com s'ha vist als Estats Units.»
–Això queda a l'aigua de l'aixeta?
–«No, perquè els trac­ta­ments ho dei­xen gai­rebé a zero. Els humans estem molt pro­te­gits, el pro­blema és l'eco­sis­tema, que està més cas­ti­gat.»
–Un riu com el Ter, està molt cas­ti­gat?
–«El pro­blema de tots els rius cata­lans és agri­cul­tura, rama­de­ria i nuclis urbans. També depèn del cabal, perquè si hi ha sequera el nivell de con­cen­tració és més ele­vat i la con­ta­mi­nació tindrà més impacte en els orga­nis­mes. Mal­grat tot, el Ter està millor que el Llo­bre­gat.»
–Estem pre­pa­rats per a la direc­tiva marc de l'aigua?
–«Estem més pre­pa­rats que a altres llocs d'Espa­nya. L'ACA està fent els deu­res i tenim mol­tes dades de con­trol. El pro­blema és que la direc­tiva està pen­sada des del nord d'Europa, on hi ha molta aigua, i no hi ha paràmetres pel sud d'Europa, on n'hi ha menys. Un altre dels objec­tius de l'ICRA és tenir influència en tot l'àmbit Medi­ter­rani, d'on han de ser els nos­tres cli­ents i on Cata­lu­nya és un refe­rent.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.