Iniciativa pionera per impulsar la producció i el consum ecològic a l'Ebre

Entre les propostes destaca un mercat agrobiològic mensual a Ulldecona i activitats a les escoles

El pro­per dis­sabte 19 de setem­bre se cele­brarà a la plaça de l'Església d'Ull­de­cona el mer­cat agro­biològic Del camp a la taula, un mer­cat de car­rer que se cele­brarà men­su­al­ment el ter­cer dis­sabte de cada mes i on es comer­ci­a­lit­za­ran pro­duc­tes ecològics, bio­dinàmics, fres­cos i ela­bo­rats, produïts majo­ritària­ment a les comar­ques del Baix Ebre i del Montsià. Paral·lela­ment al vol­tant d'aquest mer­cat s'orga­nit­za­ran diver­sos tallers (taller de cuina solar, taller d'ela­bo­ració de pa i de manu­a­li­tats amb pro­duc­tes reci­clats) i tas­tos de diver­ses vari­e­tats de toma­tes, man­da­ri­nes i taron­ges. Aquesta és la pri­mera acti­vi­tat del pro­jecte Aula Camp i Taula, una ini­ci­a­tiva pio­nera que han impul­sat l'Agru­pació de Defensa Vege­tal (ADV) de Pro­ducció Ecològica del Montsià i el Baix Ebre; La Vianda, una asso­ci­ació de con­su­mi­dors crítics i res­pon­sa­bles que pri­o­rit­zen la pro­ducció ecològica local i el comerç just, i l'asso­ci­ació juve­nil Obre't'ebre, que tre­ba­lla en la mateixa línia. Aques­tes enti­tats han acon­se­guit la impli­cació de la soci­e­tat muni­ci­pal Ull­de­cona Activa perquè pro­mou la gestió d'un banc de ter­res amb tècni­ques ecològiques, del Con­sell Comar­cal del Montsià perquè ha posat en marxa una xarxa de men­ja­dors ecològics esco­lars al Montsià, i del CEIP Ramon i Cajal d'Ull­de­cona, inte­grat a la xarxa d'esco­les ver­des des del 2002 i pio­ner en la intro­ducció de pro­duc­tes ecològics al menú esco­lar. Tots ple­gats han pro­gra­mat per al pro­per tri­mes­tre una sèrie d'acti­vi­tats que tenen per objec­tiu incre­men­tar la pro­ducció ecològica a les Ter­res de l'Ebre i cons­ci­en­ciar els con­su­mi­dors i els esco­lars de fer un con­sum res­pon­sa­ble amb el medi ambi­ent. «Som pio­ners per l'ampli abast del pro­jecte ja que abas­tem els pro­duc­tors, els con­su­mi­dors i la població esco­lar», explica Xavier Fon­ta­net, coor­di­na­dor del pro­jecte, que va pre­ci­sar que les acti­vi­tats pro­gra­ma­des per aquest pri­mer tri­mes­tre són només un pri­mer pas i que el pro­jecte naix amb volun­tat de futur i ganes d'invo­lu­crar més cen­tres edu­ca­tius i admi­nis­tra­ci­ons públi­ques.

Al marge del mer­cat agro­biològic d'Ull­de­cona també s'ha orga­nit­zat una jor­nada tècnica per a pro­duc­tors i s'obrirà una ofi­cina tècnica i d'infor­mació de la pro­ducció ecològica a Amposta. Pel que fa a les esco­les, de moment hi par­ti­ci­pa­ran només cinc cen­tres de primària del Montsià, on es faran jor­na­des i tallers sobre ali­men­tació sana i agri­cul­tura ecològica i un taller de for­mació per a per­so­nal de cuina esco­lar. A l'hora de dur-les a terme cada enti­tat par­ti­ci­pant ha apor­tat els seus pro­pis recur­sos humans, mate­ri­als i econòmics.

ALGUNES ACTIVITATS

Mercat agrobiològic «Del camp a la taula»
19 de setembre, 17 d'octubre, 21 de novembre i 19 de desembre. Lloc: plaça de l'Església d'Ulldecona. De 10 a 14 h. (Inclou tallers i tastos)
Jornades d'agrobiologia, paisatge i patrimoni d'Ulldecona
Del 16 al 18 d'octubre. Inclou una mostra sobre patrimoni, paisatge i agricultura; cursos i visites
Exposició escolar itinerant i joc de la producció ecològica
La setmana del 26 d'octubre al CEIP Agustí Barberà (Amposta)
La setmana del 2 de novembre al CEIP Sant Jaume (Sant Jaume d'Enveja)
La setmana del 9 de novembre al CEIP Joan Baptista Serra (Alcanar)
La setmana del 16 de novembre al CEIP Ramón i Cajal (Ulldecona)
Jornades de formació i intercanvi d'horts escolars ecològics
10 i 24 d'octubre al CEIP Horta Vella (la Ràpita)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.